Bogen “Håndboldens Legender – verdens bedste mænd og kvinder” er netop udgivet af Thomas Ladegaard, og her er der blandt andet et kapitel om den legendariske målmand fra Fredericia KFUM, Mogens “Muggi” Jeppesen.

I bogen er der i alt 75 legender, der spænder over alt Mogens Olsen – kringlens mester fra den spæde håndboldbegyndelse og frem til i dag med legender som Mikkel Hansen. Der er også skriv om udenlandske koryfæer som Gheorghe Gruia, Magnus Wislander, Jackson Richardson, Hussein Zaky, Bojana Popovic og Ivano Balic.

Smøg i pausen fremmede Mogens Jeppesens præstation

Mogens Jeppesen – en klassisk dansk helt
Fredericia KFUM, Ribe HK
Født 10. juli 1953

Ifølge “Håndboldens Legender” havde Mogens Jeppesen fået lov til noget helt særligt, som hverken er set før eller efter hans tid. “Muggi” røg i omklædningsrummet, da han repræsenterede de rød/hvide faner. Det var noget daværende landstræner Leif Mikkelsen tillod, og han mente sågar, at en smøg i pausen fremmede keeperens præstation i kassen.

Mogens Jeppesen har hele livet boet i Fredericia, hvor han i lang tid arbejdede som teamleder hos Yara Praxair. I en alder af blot 19 år kom “Muggi” på holdet hos stormagten Fredericia KFUM, og året efter i 1973 fik han landsholdsdebut. Der gik dog yderligere tre år før den Mogens Jeppesen blev en fast bestanddel af landsholdet under Leif Mikkelsen, der kom til som landstræner, efter et skuffende OL i Montreal.

Jeppesens stil var meget uortodoks. Han var langtfra veltrænet som østeuropæerne, og i stedet var den bedste form for træning for Mogens Jeppesen at ryge smøger og drikke øl. Til gengæld havde han nogen vanvittige reflekser, der gjorde, at han med sin lokkende stil kunne få modstanderen til at skyde, hvor han ville.

I Håndboldens Legender beskriver forfatter Thomas Ladegaard blandt andet, hvordan “Muggi” var med til at revolutionere håndboldsporten sammen med Leif Mikkelsen og videomanden Frank Bøhm, da de opbyggede et omfattende arkiv over alle holdene, hvor der blev studeret skudmønstre. På daværende tidspunkt var der ingen andre, som gjorde brug af den slags teknologi.

På den måde har Mogens Jeppesen været med til at starte et af de vigtigste redskaber i dagens håndbold, videoforberedelse.

I løbet af karrieren var Mogens Jeppesen blandt andet med til to OL-slutrunder, 1980 i Moskva og 1984 i Los Angeles. I Fredericia KFUM var keeperen blandt andet med til at fejre fem mesterskaber i træk fra 1975-1979.

Den legendariske Mogens Jeppesen nåede i Fredericia KFUM-regi at spille 131 landskampe, mens det i Ribe HK-trøjen blev til ti for det nationale mandskab.

Om Håndboldens Legender:

Håndbold er en dansk opfindelse, og håndbold er i den grad blevet danskernes yndlingssport. Når man hvert år laver lister over de mest sete sportsudsendelser på tv, står håndbold for langt størsteparten af udsendelserne.

Håndbold er også en sport, hvor historien og legenderne ikke fylder så meget som i fodbold, tennis og cykling. Få kender håndboldens svar på Puskas, McEnroe og Coppi. Men det ændrer den nye bog “Håndboldens legender” af Thomas Ladegaard på forlaget Gyldendal nu på.

Bogen udkommer i 2018 og fortæller historierne om håndboldens store personligheder og markante begivenheder. Det er ikke en bog for nørdede entusiaster. Det er en bog for alle, der er interesserede i håndbold, og som vil læse de store historier om de personer, der har været med til at skabe spillet. Fra Anja Andersen til Mikkel Hansen. Og fra Waltraud Kretzschmar til Nikola Karabatic.

Via historierne om de store personligheder får læseren samtidig en fortælling om spillets udvikling. Der vil undervejs være et godt dansk fokus, som giver identifikation – men også fungerer som en spejling af, hvordan Danmark har været med til at udvikle spillet.

Thomas Ladegaard har tidligere skrevet bogen ”Bolsjedrenge og jernhårde ladies”, der udkom på Nyt Nordisk Forlag. Siden har han arbejdet med og fortalt om håndbold i en årrække for en række danske medier.

https://www.byensrens.dk/ Annonce