Middelfart Kommune vinder Kommunernes klimapris

Fredag formiddag blev spændingen udløst på scenen til Kommunalpolitisk Topmøde, der i disse dage løber af stablen i Aalborg. Middelfart Kommune endte med at vinde prisen.

Det blev Middelfart Kommunes grønne energifællesskaber, der vandt den allerførste uddeling af Kommunernes KLimapris. En pris KL har stiftet for at give de mange grønne initiativer i kommunerne den opmærksomhed og anerkendelse, de fortjener.

Middelfart Kommune vandt prisen for aktivt at udvikle lokale energifællesskaber drevet af borgerne selv. Blandt eksemplerne er ”Sol-Over-Brenderup”, der er en solcellepark opfundet, igangsat, drevet og ejet af borgerne i byen Brenderup. Og i landsbyen Føns har borgerne energirenoveret og etableret deres helt eget nærvarmesystem baseret på jordvarme og resttræ.

– Det er ofte ikke nemt at bygge for eksempel solceller og vindmøller uden at møde modstand fra dem, der skal bo tæt på. Derfor er det også dybt imponerende at se, hvordan Middelfart Kommune har knækket koden til få de lokale borgere engageret i at etablere lokale grønne energikilder, siger formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, Birgit S. Hansen. Hun fortsætter:

– Kommunerne har taget klimalederskabet på sig. Det har Middelfart Kommune også, og de har samarbejdet med borgerne på en helt ny måde. Jeg er ikke i tvivl om, at rigtig mange kan lade sig inspirere af deres indsats, og derfor er det også en stor fornøjelse at overrække prisen til Middelfart Kommune i dag. Jeg må samtidig sige, at der også er blevet indstillet rigtig mange andre gode initiativer, og det bekræfter mig kun i, at kommunerne de seneste år virkelig har sat klimatempoet op.

De tre øvrige nominerede indsatser til Kommunernes KLimapris var Nørreådalsprojektet i Viborg Kommune, laboratoriet for bæredygtigt boligbyggeri i Køge og Rathlousdaldæmningen i Odder Kommune.

I alt var 64 initiativer blevet indstillet til prisen. Find dem på Kommunernes klimakort.

Med KLimaprisen følger et trofæ skabt af billedkunstner, Kigge Hvid.

Meget tilfreds borgmester

– Det er jo fantastisk. Det er et privilegium at få den pris. I øjeblikket er kommunerne omdrejningspunkt for meget arbejde med konkrete klimaprojekter, så det er et fornemt selskab at få prisen i. Det er vi glade og stolte over. Jeg sender en kæmpe ros til borgerne fra Brenderup og Føns, der har været aktive i at lave grundlaget. De har været med til at skubbe til vores opfattelse af borgerinvolvering. De har haft ambitioner på det grunde område, som vi har hjulpet med at realisere – det er stærkt, at man kan spille sammen om den grønne dagsorden, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd Jensen til Middelfart AVISEN.

Skriv et svar