Den grønmalede smakkejolle ”Henner Friiser” sætter lørdag 20. maj sejl og stævner gennem byens gader fra KulturØen til Marsvinbrønden på Fisketorvet. Besætningen ombord er en jazzgruppe. Det sker i anledning af den europæiske beskyttelsesdag for marsvin. Nok er de små hvaler fredede, men de er truede af støj, forurening og bifangst.
Bag den lokale tradition står Marsvinslauget i Middelfart i samarbejde med kommunen, butikkerne, biblioteket, sparekassen, smakkelauget og museet.

Oldermand for Marsvinslauget, Viggo Neumann giver disse ord med på vejen:
”Dagen er en god mulighed for at skabe opmærksomhed om den enestående bestand af de små hvaler i Lillebælt, én af verdens tætteste. Især vil det være glædeligt, at vore børn får viden om den lille hval, så næste generation forhåbentligt kan sikre den bedre levebetingelser.”

Det hele starter kl.10.30 med dissektion af et marsvin på KulturØen. Undervejs møder man folkedanserne fra Roerslev og sangerne fra Skjold samt indlagte konkurrencer. Optoget når frem til Fisketorvet ca. 12.15, hvor Den Gamle Bydels Beboerforening serverer øl fra Indslev Bryggeri og håndgjorte pølsesnitter. Her taler laugsbroder Morten Weiss-Pedersen. Folkedanserne rører igen på sig. Og endelig vil Sangkoret Skjold levere en fornem debut af Elo Sørensens sang om marsvinjægerne udsat for firestemmigt mandskor arrangeret af Tove Jacobsen.

Henner Friisers Hus fremviser gratis udstillingen om marsvin og marsvinjagt og Middelfart Sparekasse står bag marsvinture med galeasen ”Aventura”. Den nye lyttestationen ved Lillebæltværftet er åben.