Alene fra 2009 til og med 2013 har spritulykker på vejene kostet 219 mennesker livet, og 1266 personer er kommet alvorligt til skade, viser tal fra Vejdirektoratet. Det viser med al tydelighed, at selv om der over årene er sket et fald i antallet af spritbilister og -ulykker, så er spritkørsel stadig et alvorligt problem.

Derfor er det bekymrende, når en ny meningsmåling fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at hele 15 % af danskerne har kørt bil, selv om de var i tvivl om de havde for meget alkohol i blodet til at kunne køre bil. Undersøgelsen er lavet af Epinion, og 3000 danskere er blevet spurgt.

– Hvis man er i tvivl, om man har drukket for meget, så bør man slet ikke sætte sig bag rattet. Det er risikabelt at sidde og tælle genstande og drikke til grænsen. Det bedste er, at man allerede inden festen eller middagen planlægger, hvordan man kommer hjem, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Flere skal blande sig
Siden 1980´erne er antallet af spritbilister på vejene halveret. Men der er stadig alkohol involveret i omkring 20 % af dødsulykkerne. Derfor gennemfører politiet ekstra spritkontroller i forbindelse med de mange julefrokoster og -arrangementer.

Sideløbende står Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden bag den landsdækkende kampagne ”Stop Spritkørsel”, der opfordrer folk til at lade bilen stå derhjemme, når de tager til fest. Kampagnen vil også have flere til at blande sig, når en beruset person vil køre.

– Vi har alle et stort ansvar for, at der ikke sker spritulykker på vejene. Derfor opfordrer vi til, at flere spørger deres gæster, hvordan de kommer hjem, før den første flaske åbnes. Tilbyd taxa eller overnatning, hvis nogle har tænkt sig at køre efter at have drukket, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Gratis klistermærker skal bryde tabu
I Facebook-gruppen ”Stop Spritkørsel” (www.facebook.com/stopspritkoersel) kan man aktivt være med i kampagnen og bestille klistermærker og pins, som man kan uddele til sine gæster. Det kan bruges til at bryde isen, så man får stillet spørgsmålet ”Hvordan kommer du hjem?” på en sjov måde. Dermed bliver det tydeligt, hvem der kører, og hvem der drikker.

Endelig kan spritkampagnen også ses på Instagram, hvor folk kan uploade festlige fotos af dem selv med #jegkørerikkehjem for at sende et signal om, at når man fester, så lader man bilen stå. Alle deltagere på Instagram er med i en konkurrence om taxagavekort.

Som en del af kampagnen lanceres opskrifterne på en række alkoholfri drinks, som man kan tilbyde gæster, der er i bil. Det kan være med til at sikre, at kørende gæster også har noget festligt i glasset, så de ikke fristes til at indtage alkohol og komme i tvivl om, hvorvidt det er sikkert at køre hjem. Opskrifterne ligger på www.sikkertrafik.dk/drinks

På 700 af landets busser vil der i hele julemåneden sidde plakater med teksten ”Kom sikkert hjem”, og på tusindvis af postkort på landets cafeer bliver man også mindet om at lade bilen stå, når man har drukket.

Fakta:
• 9 ud af 10 spritbilister er mænd.
• Der er flest unge og midaldrende spritbilister.
• Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.
• De fleste spritulykker er eneulykker.
• Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
• To ud af tre af de dræbte i spritulykker er spritbilisterne selv.