Den tv-kendte familievejleder Lola Jensen gæster Fredericia den 13. november, men hvem er hun egentlig og hvordan ser hun forældrerollen, børn og verden anno 2019, det kan du få en forsmag på her.

Lola Jensen har en travl kalender med foredrag, kurser, forfatterskab, tv-optrædener og naturligvis sin egen familie, der tæller tre børn og syv børnebørn, hertil svigerbørn og naturligvis hendes mand. Men hun har heldigvis fundet tid til at tale med os en kold onsdag i oktober.

Lola, hvad skal vi forvente af dit foredrag den 13. november hos Lecture?

“Jeg kommer med humor,” indleder Lola og griner, inden hun fortsætter: “Jeg kommer med et tema om at se mulighederne, i stedet for umulighederne. Jeg vil sætte det på spidsen. Jeg synes selv, at jeg er god til at lave en glad gennemgang af mulighederne, men selvfølgelig med glimt på umulighederne, og her vil jeg komme ind på alt, hvad der rører sig i hverdagen, herunder stress og livet som forældre i det hele taget.”

Er forældrene mere stresset end tidligere?

“Ja, der er mange ting i hverdagen, der er blevet anderledes. Pandelapperne brænder sammen hos mange, og hvad der skal til for at følge med er nærmest absurd. At komme ovenpå er svært, og kører man derudad på den måde, følger børnene med, hvilket er synd,” siger Lola og uddyber:

“Vi skal have styr på rutinerne, roen tilbage og genvinde kontrollen. Jo mere indre kaos, man skaber som menneske, desto større behov får man for ydre orden, og det rammer en selv, fordi så tåler man mindre. I dage med en god balance, har man lettere ved at finde overskud, når det f.eks. roder med legetøj eller børnene siger, at de ikke kan lide det, vi skal spise. Der kan være stor forskel på, hvordan man svarer.”

Kan du fortælle lidt om mulighederne?

“Ja, jeg forsøger at give en forståelse af, at det handler for meget om, hvor svært og umuligt det er. Hvor umulig Folkeskolen er, hvor umulige forældrene er og så videre. Jeg synes kort sagt, at vi skal se på alle mulighederne i stedet. Jeg kan blive træt af at læse om, alt det der ikke kan lade sig gøre. Derfor skal vi se positivt på det i stedet, så løser mange ting sig lettere og vi får det bedre,” siger Lola Jensen.

Læg iPaden – og kom ud

Telefoninterviewet med Lola er som champagne. Hun bobler af glæde, viden og lysten til at formidle, så emner hopper, springer og danser, også når det kommer til brugen af tablets.

“Når en forælder tager initiativ til en legeaftale, for at børnene kan lære hinanden at kende, tænker flere og flere: Hvorfor skal mit barn, tvinges til noget, det ikke har lyst til. Vi har travlt, der sker nok i vores hverdag. Men her siger jeg, det er godt at øve sig i 0.klasse. Nogle siger, at de har så travlt, men der er mange steder, hvor man skal se mulighederne, og i stedet hjælpe ens barn. Når man ikke leger på vejen, som i gamle dage og alle sidder med en iPad, så bliver man nødt til at lave aftaler, så børnene prøver at skabe relationer og lære at lege sammen,” siger Lola og fortsætter:

“Så sidder vi til klassemøde og bliver enige om at vente med at give børnene mobiltelefon, imens den anden klasse allerede har. Vi ved også, at vores børn spiller for meget Fortnight, men vi har ikke overskud til at gøre noget ved det, måske laver vi regler, men de overholdes ikke, i stedet ender vi med at irritere os over det. Men jeg hjælper og inspirerer til at skabe de rammer, så man kan øve børn i at have et fonuftigt forhold til gadgets og teknologi, hvilket gør, at de stadig har et fornuftigt forhold til deres forældre, når de kommer i puberteten.”

Hele vejen fortæller Lola Jensen, at hendes ord bliver præsenteret med glæde og humør, samt, at hun håber og ved, at mange efterfølgende vil hjem at prøve kræfter med de tips og tricks, og så når vi til forældrerollen i informationssamfundet. Lola Jensen forstår forældrene.

“Jeg forstår virkelig godt, hvis forældrene føler sig stresset i dag. Det er simpelthen for meget borgerinformation, om hvad og hvordan man skal gøre. Sund fornuft er forsvundet, og det er ærgerligt. Vi skal tilbage til der, hvor hverdagen giver mere, og vi ikke lader os slå ud, jeg håber at kunne give de værktøjer, der støtter den vision”, fortæller Lola.

Til sidst vil vi høre lidt mere om Lolas baggrund, og skulle man være i tvivl om hendes evner indenfor familierådgivning, så kommer de til skamme, for den kendte og smilende familievejleder er uddannet pædagog, og det er mere end 35 år siden, at hun målrettede sig familierådgivningen og besøgte familie efter familie.

“Jeg trak et godt strå, da jeg kom på kurser, hvor jeg skulle lære at hjælpe familier i deres private hjem. Jeg lærte dem selvhjælp, og kom virkelig tæt på mange af dem. Hertil har jeg naturligvis de sidste mange år oplevet, læst og lært meget,” siger Lola og fortæller om hendes app:

“Jeg har faktisk samlet en slags bibliotek over gode råd, temaer og livet i en app. Et bibliotek fuld af inspiration, og jeg ved, at mange bruger det, når de savner råd, og det hjælper dem også. Det er dejligt at vide.”

Hvad med din egen familie, rådgiver du også dem?

Lola griner og svarer:

“Nej, men jeg siger nok min mening. Jeg har selv tre børn og syv børnebørn, så der er nok at se til, men jeg laver også fejl, jeg har dog haft stor glæde af det, jeg har oplevet i andre familier, og jeg har kunnet bruge det selv som inspiration. F.eks. i det at være teenagefamilien, det havde jeg øvet mig på inden mine blev 13 år. Men jeg går ind for åbenhed, samtaler og det at grine sammen, men både børn og svigerbørn har da hørt mine tanker. De er faktisk søde til at lytte, men vi er ikke perfekte,” slutter Lola Jensen.

Det er den 13. november kl.19.00 i ADP Lounge, Fredericia Idrætscenter, at du kan opleve Lola Jensen helt tæt på, når Lecture afholder foredrag.

https://kanalbyen.dk/

Skriv en kommentar