Når de specialuddannede livreddere fra TrygFonden Kystlivredning åbner livreddertårnet på Østerstrand den 25. juni, er det en helt speciel dag. Det er nemlig 10 år siden, at TrygFonden Kystlivrednings velkendte rød-hvide livreddertårn blev indviet på stranden.

Den 25. juni åbner TrygFondens specialuddannede kystlivreddere livreddertårnet på Østerstrand i Fredericia. Over de næste otte uger vil livredderne holde øje med strandgæsterne hver dag fra kl. 10-18. I år er det 10 år siden, at livreddertårnet blev indviet på stranden, og TrygFonden Kystlivredning har været glade for at passe på badegæsterne igennem årene.

– Vi har altid haft et godt samarbejde med kommunen om livredderordningen, og jeg ved, at vores specialuddannede kystlivreddere har haft mange gode timer med de lokale strandgæster og turisterne. De år, vi har været med til at gøre stranden mere tryg, har været en stor fornøjelse, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Nu kan danskerne endelig hoppe i vandet
Starten på badesæsonen er samtidig en markering af genåbningen af Danmark for de mange vandglade danskere, som har måttet undvære svømmehallen i løbet af vinterens og forårets nedlukning. Kystlivredderne har på trods af nedlukningen trænet og glæder sig til at tage imod børn og voksne på de 38 strande og havnebade, hvor TrygFonden Kystlivredning er til stede.

– Vi glæder os særligt meget i år til at åbne for badesæsonen efter en længere periode med restriktioner og ringe muligheder for at lege i vand. Strandene trækker traditionen tro rigtig mange til, når vejret viser sig fra sin gode side, og der er mange, som i lang tid har savnet at svømme og bade, mens svømmehallerne har været lukkede. Men nu er vores livreddere klar på strandene til at skabe tryghed for badegæsterne og hjælpe med gode baderåd, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I 2020 gennemførte TrygFonden Kystlivrednings livreddere 75.864 indsatser, hvoraf de 34 betegnes som aktioner, hvor personer var i livsfare.

Vælg en strand med livreddere

Når turen går til stranden i løbet af sommeren, opfordrer TrygFonden Kystlivredning til at vælge en strand, hvor der er livreddere.


– Det giver en ekstra sikkerhed, når der er livreddere, som holder opsyn og er klar til at gribe ind. Hvert år er der badegæster, som bliver overraskede over fralandsvind eller fanget i revlehuller og stærk strøm langs moler og høfder, og selv den bedste svømmer kan komme i vanskeligheder og få brug for hjælp. De rød-gule livredderflag i strandkanten markerer det område, hvor livredderne holder særligt øje, og hvor de har tjekket badeforholdene, når de åbner tårnet om formiddagen. Så der får man den bedste sikkerhed, når man går i vandet, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Se, hvor TrygFondens kystlivreddere bemander livreddertårnene her.


Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er til stede på 38 strande og havnebade hver dag kl. 10-18 fra den 25. juni, hvor skolernes sommerferie begynder, og frem til den 18. august. Havnebadene i Aarhus og København er åbne hver dag helt frem til og med den 31. august. Under EM i fodbold er der endvidere fra den 11. juni til den 11. juli et midlertidigt bemandet livreddertårn i fanzonen på Ofelia Plads i København. Den midlertidige badezone i fanzonen ligger på et sted med relativt dybt vand. Derfor er det kun personer, der kan svømme, som må tage en badetur, og børn skal følges med en voksen. Livredderne vil være til stede hver dag mellem kl. 11 og 19, og badezonen vil som udgangspunkt være åben i de tidsrum, der ikke vises kampe på storskærm. Læs evt. mere om programmet her: Program

De 5 baderåd
1. Lær at svømme

2. Gå aldrig alene i vandet

3. Læs vinden og vandet

4. Lær stranden at kende

5. Slip ikke børnene af syne

Kort om TrygFondens indsats for at reducere antallet af drukneulykker i Danmark

– TrygFondens samlede indsats hedder ”Respekt for vand” og har til formål at nedbringe antallet af mennesker, der drukner i Danmark, samt øge sikkerheden, hvor mennesker og vand mødes. Det sker gennem forebyggelse, uddannelse, offentligt redningsudstyr og oplysning, der skal lære danskerne at færdes i, ved og på vandet, samt livredningstjeneste i forbindelse med skolernes sommerferie.

– TrygFonden Kystlivredning er landets førende kystlivredningstjeneste med egne livreddertårne på 38 strande og havnebade i hele Danmark og knap 200 specialuddannede kystlivreddere. Kystlivredningstjenesten er et samarbejde med Dansk Svømmeunion og har eksisteret siden 1998.

– TrygFonden Kystlivredning optræder også i mange andre sammenhænge, bl.a. som en del af programmet ”Livredderne” på DR Ultra.

– TrygFondens øvrige indsatser på området dækker:

  • Opbygning af viden på vandsikkerhedsområdet, herunder udgivelse af national druknestatistik
  • Opsætning af offentligt redningsudstyr
  • Oplysningstjeneste, der forebygger drukneulykker ved hjælp af folkeoplysning samt målrettede indsatser til specifikke grupper
  • Udbredelse af viden om grundlæggende svømmeundervisning
  • Udvikling af en national livredningskultur, bl.a. i samarbejde med det danske svømmelandshold og landets svømmeklubber. Målet er, at flere lærer at svømme, og at flere får mulighed for at styrke deres vandkompetencer, så de kan redde sig selv og andre.
  • TrygFonden stiller indendørs livreddertårne samt udstyr og sjove øvelser til rådighed for svømmehaller i hele landet. Her kan små og store badegæster låne udstyret og prøve kræfter med livredning og øve sig i at redde sig selv og andre. Ved udgangen af 2022 står TrygFondens tårn i 45 svømmehaller.

Læs mere om TrygFonden Kystlivredning på www.tryghed.dk eller www.respektforvand.dk.