Et sekund. Så kort tid kan det tage at betale med Mastercard ved kassen i Lidl. Den ultrakorte betalingstid skyldes ”kontaktløs betaling”, som er nyt i den danske dagligvarebranche. Lidl har over 400 betalingsterminaler, og disse terminaler tager imod et særligt trådløst signal, så kunden blot behøver at holde kortet hen til terminalen for at betale. For beløb under 200 kr. slipper kunden for at indtaste pinkode, og derfor går det ekstra hurtigt.

”Vi vil gerne gøre hurtige indkøb endnu hurtigere. Derfor er det logisk at tilbyde kontaktløs betaling i vores butikker”, siger Finn Tang, som er adm. direktør i Lidl Danmark. ”Hos Lidl vil vi gerne være først med at give kunderne nogle fordele, som de aktuelt ikke finder andre steder. Når vores kunder skal betale, så skal det helst være hurtigt, nemt og bekvemt”, fortæller Finn Tang, som også fremhæver, at Lidl ikke opkræver gebyr på kortbetaling.

Lidl har flere end 10.000 butikker fordelt over hele Europa, og kæden har positive erfaringer med den hurtige betalingsform fra andre lande. Nu introducerer Lidl den NFC-baserede kontaktløse betaling i Danmark, og det virker allerede nu i alle danske butikker.

”Særligt i England, Irland og Finland har vi gode erfaringer med kontaktløs betaling, og derfor vil vi gerne være den første dagligvarekæde, som introducerer systemet i Danmark,” siger Finn Tang.

Endnu er løsningen så ny, at det kun er udvalgte betalingskort, der har indbygget den trådløse kommunikation kaldet ”Near Field Communication” eller NFC. Antallet af danske betalingskort med NFC er hastigt stigende og ventes snart at runde 400.000. Der er tale om Mastercard fra bankerne Nykredit, Sydbank, Arbejdernes Landsbank og Danske Bank. Flere andre korttyper fra eksempelvis Nykredit bliver også klar med NFC i de kommende måneder, og Dankortet bliver kontaktløst i midten af 2015. Snart vil over en million danskere have et betalingskort, som er klar til kontaktløse betalinger.

Mobil-betaling bliver det næste
Mange mobiltelefoner har også indbygget NFC. På lidt længere sigt vil kunderne både kunne betale med betalingskort og mobiltelefoner hos Lidl.

”Lidl lægger sig i front på betalingsområdet ved at lancere kontaktløs betaling i samtlige butikker i første hug. Lidl’s skridt markerer sandsynligvis et gennembrud i Danmark, for danskerne er helt klar til at betale kontaktløst i butikkerne”, vurderer adm. direktør Chris Lund-Hansen fra Point, som er VeriFones repræsentant i Danmark.

Point har leveret betalingsterminalerne og softwareløsningen til Lidl. Ifølge en repræsentativ undersøgelse fra 2014 gennemført af Point i samarbejde med analysefirmaet Wilke er 49 pct. af alle danskere positive overfor at betale fra mobiltelefonen i butikkerne. Blandt danskere mellem 30 og 40 år er hele 68 pct. positive eller meget positive. De 1000 danskere i undersøgelsen forventer, at det bliver hurtigere, nemmere og mere bekvemt at betale fra telefonen. Lidl’s valg af betalingsteknologi betyder, at kæden også er gearet til i fremtiden at tage imod betalinger fra mobiltelefoner, ApplePay og andre løsninger med brug af NFC.

(Foto: Lidl )