Vi har produceret plastik i lidt mere end 100 år, men vi er bogstaveligt talt ved at blive kvalt i materialets succes.  Vi har nået et punkt, hvor vi bliver nødt til at bekæmpe udledningen i naturen – vi udleder enorme 10 millioner ton plastik til verdenshavene hvert år – og gør vi intet, vil vægten af plastik i 2050 ifølge Plastic Change overstige vægten af fisk i havene.

En af udfordringerne er, at plast kun langsomt nedbrydes. Når det sker, bliver til det bittesmå partikler, mikroplast, som finder ud i havet og ind i fødekæden. Er du glad for fisk, vil du således årligt indtage 11.000 stykker mikroplast.

I SF kæmper vi for at vende den udvikling. Vi har i EU arbejdet fået vedtaget lovgivning, der mindsker brugen af bæreposer og på landsplan har vi krævet en handlingsplan mod mikroplast med bl.a. forbud mod at tilsætte plastik i forbrugerprodukter som fx klude og kosmetik, større krav til rensningsanlæg og til produkters afgivelse af mikroplast under brug.

Lokalt fik vi vedtaget et forslag, der skal udfase mikroplast fra de offentlige indkøb, hvor det er muligt. Men vi skal gå endnu længere end det – SF har et stort ønske om at få sorteret og genanvende de mange forskellige plastikarter, der findes og helst med en mulighed tæt på hjemmet. Fx er mælkelåg, plastflasker og frugtbakker eksempler på tre forskellige typer plast, der skal indsamles hver for sig.

Af spidskandidat for SF Karina Lorentzen, Sindalvej 4, 6000 Kolding