I en periode arbejdede jeg i Odense og tog toget fra Kolding. På banegården der havde jeg min cykel stående, så jeg kunne cykle de sidste 20 minutter for at nå frem til min arbejdsplads. Det lykkedes mig at undgå, at cyklen blev stjålet, men i løbet af et halvt år var den nærmest smadret af den hårde medfart i cykelparkeringen. Det var jeg naturligvis lidt træt af.

Men vil man i stedet tage sin cykel med på toget fra Kolding hver dag, skal man have en cykelbillet. Ganske anderledes er københavnerne stillede, for her er cyklerne gratis at tage med i S-toget – og det er derfor ganske let at kombinere tog og cykel.

Jeg så allerhelst, at jyderne blev ligestillet med københavnerne på dette område, men jeg er nok klar over, at det både er et spørgsmål om økonomi og plads på togene. Imidlertid er der færre, der pendler i sommerperioden, og derfor kunne en god begyndelse være, at cykler var gratis i den periode. Det vil samtidig gavne cykelturismen, men også den offentlige transport, fordi erfaringen viser, at gratis cykler øger passagertallet.

SF stiller inden længe forslag om gratis cykler i ferien – og det er en god start. Men på sigt skal vi have mulighed for gratis cykler på alle tog.

Af spidskandidat til KV17 for SF, Karina Lorentzen, Sindalvej 4, 6000 Kolding