Marsvinene og hemmelighederne under Lillebælts overflade er omdrejningspunktet for to spændende og festlige dage i Middelfart.

Lørdag d. 29. april er alle inviteret med, når Naturpark Lillebælt sammen med forskere fra Aarhus Universitet indvier verdens første lyttestation – på Gl. Havn i Middelfart. Dagen bliver fyldt med masser af oplevelser for både store og små.

Tirsdag d. 2. maj om aftenen på Hindsgavl Slot er det de voksnes tur – her fortæller verdens førende marsvinforskere om den nyeste viden og forskning (aftenen er gratis og for alle – men kræver tilmelding på www.middelfart.dk/marsvinforskning)

– Det bliver et par festlige dage i Middelfart, hvor vi har fokus på marsvinene og livet i Lillebælt. Vi tror på, at viden er et vigtigt fundament for, at vi kan passe på vores natur. Det er både børn og voksne, vi gerne vil have i tale. Derfor kan man den 29. april opleve alt fra forskere dissekere et marsvin til en sejltur i smakkejolle – de både som marsvinjægerne brugte, da Middelfart var centrum for den danske marsvinfangst. Og den 2. maj kan de voksne få et helt unikt indblik i marsvinforskningen – fra de historiske marsvinfangster og den marsvinforskning NATO startede i Middelfart i 1962 indtil i dag, hvor dansk hvalforskning er verdensberømt for sine studier af marsvin, fortæller borgmester Steen Dahlstrøm i en pressemeddelelse fra Middelfart Kommune.

Unikt indblik i den nyeste hvalforskning
Familiedagen d. 29. april er bygget op om indvielsen af “Lyt til Lillebælt” – verdens første lyttestation, hvor man 24 timer i døgnet kan besøge styrhuset ved Lillebæltværftet på Sildemarken og lytte til marsvinenes lyde under havoverfladen.

Lyttestationen er sat op af forskere fra Aarhus Universitet og det engelske firma Seiche i samarbejde med Naturpark Lillebælt, og den skal de kommende år levere værdifulde data, som kan bruges i marsvinforskningen.

– Vi glæder os til at komme i gang med at arbejde med den viden, vi nu indsamler i Lillebælt. At man samtidig kan give middelfarterne og mange andre en oplevelse af livet i Lillebælt kan måske være med til at gøre unge interesserede i havbiologi og rekruttere nye forskere til fremtiden. Jeg håber, der er mange, der har lyst til at komme og være med til indvielsen, og at rigtig mange har lyst til at være med om aftenen den 2. maj på Hindsgavl Slot og høre om den nyeste danske forskning, siger Jonas Teilmann, seniorforsker fra Aarhus Universitet og arrangør af en stor, international hvalkonference, der er i Middelfart fra 29. april til 3. maj.

I forbindelse med konferencen kommer det til at vrimle med hval- og sælinteresserede forskere i byen. Konferencen er den årlige European Cetacean Society havpattedyrskonference, som efter 30 år på turne vender tilbage til Danmark. Her samles mere end 400 forskere og studerende – og det åbne, offentlige arrangementet på Hindsgavl Slot tirsdag d. 2. maj er en særforelæsning i forbindelse med konferencen.

Som opvarmning til arrangementet er der mulighed for at komme ombord på forskningsskibet Aurora, der ligger i Gl. Havn. Besætningen byder velkommen og fortæller fra kl 17.30 til 18.30.

Mens det er forskerne, der er på scenen 2. maj, så har rigtig mange gode frivillige kræfter lagt arbejde i sammensætningen af et godt programmet lørdag d. 29. april – med fokus på familierne, fortæller Johannes Lundsfryd, der er rådsformand i Naturpark Lillebælt.

– De gode folk omkring Lillebæltværftet har lagt rigtig mange kræfter i det her projekt. Det har været en fornøjelse. Jeg ved, at der venter nogle rigtig spændende fortællinger fra Marsvinslauget og Smakkelauget. Der blev i 1800-tallet fanget flere end 100.000 marsvin i Lillebælt, så marsvinjagten er en vigtig del af Middelfarts historie og betyder meget for vores identitet og tætte tilknytning til Lillebælt. Også nu er marsvinene nærværende for mange borgere. De sidste to optællinger viser, at der er 3.000 marsvin i Lillebælt. Det er dem, vi ofte kan se fra kysten, fordi Lillebælt er så smalt ved Middelfart – og nu kan vi tilmed høre dem, siger Johannes Lundsfryd.

PROGRAM LØRDAG D. 29. APRIL

Indvielse af “Lyt til Lillebælt”
Kl. 10.00-10.30. Åbningstale ved Johannes Lundsfryd, rådsformand for Naturpark Lillebælt.
Sted: Lyttestationen ved Lillebæltværftet på Sildemarken.

Marsvin og fangstmetoder
Kl. 10.30-11.00. Middelfart Smakkelaug demonstrerer, hvordan marsvinejægerne drev de små hvaler ind mod kysten, mens Peter Storm fra marsvenslauget fortæller om fangsten – en vigtig del af Middelfarts historie.
Sted: Sildemarken ved Lillebæltværftet.

Prøv en smakkejolle
Kl. 11.00. Prøv en sejltur med en smakkejolle. Bådene som marsvinjægerne brugte under jagten. Smakkelauget fylder bådene efter “først-til-mølle” princippet.

Se udstillingen “Marsvinejægernes historie”
Kl. 10.00-13.00. Middelfart Museum holder åben i Henner Friisers Hus
Sted: Henner Friisers Hus, Brogade.

Kom HELT tæt på marsvinet – sådan ser det ud inden i
Kl. 11.00. Forskere tilknyttet institut for Bioscience, Aarhus Universitet, dissekerer et marsvin. Druknede marsvin doneres til universitetet og giver vigtig viden om bestanden.
Sted: Sildemarken ved Lillebæltværftet.

Se og rør: Hvad spiser marsvinene til frokost?
Kl. 10.00-13.00. Kom og se og klap nogle af de dyr og fisk, som marsvinene lever af. Dykkerklubben Marsvinet står klar med rørebassin og historier om Lillebælt.
Sted: Dykkerklubben, Sildemarken.

Kør med: Indvielse af den nye cykelrute “Marsvinruten”
Kl. 12.00. Lillebælt har fået en ny cykelrute på 35 km. Ruten er blevet til i et samarbejde mellem Destination Lillebælt, Marsvinslauget, VisitMiddelfart og Naturpark Lillebælt. Ved indvielsen cykler vi cirka 10 km., hvor lokalhistoriker Peter Storm fortæller om historiske steder, der betød noget for marsvinjægerne. Medbring egen cykel og hjelm!
Start- og slutsted: Vendepladsen, Gl. Vestergade.

Træklatring og safari på Lillebælt (kræver billet)
Kl. 10.00-13.00. Tag på safari på Lillebælt med RIB-båd eller prøv kræfter med træklatring i bøgetræerne.
Læs mere om mødesteder, tider og book billet på www.visitlillebaelt.dk

PROGRAM TIRSDAG D. 2. MAJ

Åben aften på European Cetacean Societys konference (gratis men med tilmelding)
Kl. 19.00-21.00. En unik mulighed for at høre en række korte indlæg fra de eksperter som gennem tiden har beskæftiget sig med marsvinforskning.
Fra den første forskerstation i Strib i 1962, til i dag, hvor danske forskere er blandt verdens førende inden for feltet.
Sted: Laden på Hindsgavl Slot.
Læs mere og tilmeld dig senest 1. maj på www.middelfart.dk/marsvinforskning.
Det er gratis at deltage.

Åbent skib på Danmarks forskningsskib Aurora
Kl. 17.30 – 18.30. Varm op til en aften med marsvinforskning på Hindsgavl Slot ved at besøge Aurora. Besætningen byder velkommen ombord.
Sted: Gl. Havn.