Skærtorsdag den 13. april fylder Netto en lastbil med friske overskudsvarer fra sine butikker i Fredericia, Vejle, Horsens og Tørring. Varerne vil blive fragtet til Hejse Kro ved Fredericia, hvor krofatter Per Elkjær og hans team vil omdanne maden til en dejlig påskefrokost for socialt udsatte. Overskudsmaden fra Netto består af friske råvarer, som enten vil overskride sidste salgsdato i påsken pga. påskens mange lukkedage eller som er blevet lettere beskadiget under transporten.

Brugerne af Kirkens Korshærs varmestue i Fredericia bliver fredag formiddag hentet med bus ved lokalerne på Danmarksgade 79 og kørt til Hejse Kro, hvor påskemiddagen vil løbe af stablen. Ud over at åbne sin kro for de lokale udsatte, er det ligeledes Hejse Kro, som har arrangeret busafhentningen.

I alt vil der blive afholdt påskefrokoster for socialt udsatte i ni byer i Danmark. Tilsammen bliver det Danmarks største påskefrokost, hvor næsten 500 fattige børnefamilier, ensomme og hjemløse forventes at deltage.

Butikschef hos Netto, Ann Dorte Høyer Vinkle, siger følgende om dagligvarekædens deltagelse i Fredericia: “Vi var ikke et sekund i tvivl, da hovedkontoret spurgte, om vi ville hjælpe med overskudsmad til påskefrokosten. Projektet er i sin grundessens positivt. Vi gør noget ved madspild, og vi hjælper lokale, som har behov for hjælp i påsken.”

Behov for påskefrokost til socialt udsatte
Madspildet stiger i højtiderne bl.a. på grund af de mange lukkedage som helligdagene fører med sig. En anden faktor er det øgede forbrug i forbindelse med de mange frokoster og familiesammenkomster. Men ikke alle er inviteret til store familiefrokoster. Mange socialt udsatte oplever ensomhed i højtider som påske og jul. Her bliver de mindet om længslen efter den nærmeste familie og venner, som mange ikke længere har kontakt til. Højtiderne kan også minde om anstrengte familierelationer, som burde være fyldt med kærlighed og nærvær.

“Påsken er, både mange menneskers familieliv og i kirken, indbegrebet af fællesskabet omkring måltidet. Det er her, det inkluderende fællesskab bliver indstiftet over et stykke simpelt brød og et glas vin. Realiteten er også, at højtiderne, hvor mange andre samles til spisning med familie og venner, er hårde for de ensomme, hjemløse mennesker og fattige børnefamilier, der mangler et netværk. Derfor er vi glade for, at Netto bakker op om at støtte de svageste i samfundet”, siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær.

Netto har øget fokus på madspild
Netto offentliggjorde som den første detailkæde sine madspildstal i marts 2017. Og Danmarks største detailkæde har siden 2014 reduceret sit spild med 10 %. Målet er at få den samlede reduktion af madspild op på 50 % inden 2030. Netto har søsat en lang række projekter herunder påske- og julefrokoster med Kirkens Korshær, hvor råvarerne kommer fra overskudsmad. Derudover har Netto et strategisk samarbejde med fødevareBanken, der dagligt aftager overskudsmad fra Nettos 460 butikker landet over.

Tid og sted
Brugerne af Kirkens Korshærs varmestue i Fredericia vil blive afhentet med bus ved varmestuen i Danmarksgade 79 kl. 11:30 langfredag den 14. april. Og dernæst kørt til Hejse Kro, Skærbækvej 17, 7000 Fredericia, hvor middagen afholdes mellem kl 12:00 og 14:00. Følgende byer afholder ligeledes påskefrokoster:

København
Helsingør
Odense
Svendborg
Sønderborg
Århus
Herning
Aalborg