Mens Coronakrisen fylder næsten alt i medierne, så ønsker en række jazz-folk nu at sætte fokus på klimakrisen, og gennem musik og dialog vil man skabe en fornyet bevidsthed om, hvordan vi behandler vores klode.

Den aarhusianske komponist og musiker Jens Mikkel Madsen har skabt en jazz-suite om klimakrisen, som tirsdag d. 9. marts opføres på spillestedet Godset i Kolding. Der kan naturligvis ikke være publikum til stede til koncerten, så derfor live-streamer Jazz I Trekanten koncerten i fremragende kvalitet på Facebook og YouTube. Ved samme lejlighed optages musikken og bliver senere på året udgivet som LP og CD.

Det er storslået musik, Jens Mikkel har komponeret og arrangeret ikke blot for sit eget seks-mands band ’I Think You’re Awesome’, men også for hele Aarhus Jazz Orchestra. I Think You´re Awesome vil ved denne koncert indgå som rytmegruppe i Aarhus Jazz Orchestra, så i alt vil 22 musikere fremføre værket.

Jens Mikkel Madsen er personligt engageret i at forstå, hvordan vi kan tilpasse os klimaets drastiske ændringer og hvordan han som kunster kan formidle den kamp, vi står overfor. Med dette værk undersøger han hvad musikkens rolle kan være i den klimadebat, som i de næste mange år vil være det overskyggende emne for tilværelsen på denne klode?

Projektet blev kickstartet på et møde, som genreorganisationen JazzDanmark afholdt i efteråret 2019, hvor musikere og branchefolk diskuterede, hvordan man skulle forholde sig til den til stadigt mere nærværende klimaproblematik. Debatten var i starten præget af, at mange musikere følte et personligt ansvar for at flyve mindre, bruge mindre strøm og sætte andre begrænsninger for sig selv. ”Men begrænsninger betyder jo, at man som musiker ikke længere kan komme ud med sin kunst og skabe begejstring hos publikum” konkluderer Jens Mikkel Madsen.

I løbet af mødet tog debatten en ny drejning og kom mere til at handle om, hvordan kunstneren i stedet for at begrænse sig, kan påtage sig et ansvar og en rolle i at forstå, formidle og forløse de følelser, der rører sig i os alle, når vi befinder os i en krise.

”Jeg bærer jo selv rundt på mange blandede følelser når jeg tænker på klimakrisen – en hel del ængstelse og bekymring, men også håb, kærlighed og humor” fortsætter Jens Mikkel.

”Det gik det op for mig, at der er et kæmpe kunstnerisk potentiale i den samhørighed og kærlighed til mennesket, vi må fremelske for at motivere os til de ændringer, vi uundgåeligt kommer til at foretage os på klimaets vegne over de næste mange år.”
Debatten fortsatte over god musik og fadøl på den lille jazzbar, og aftenen sluttede med en aftale om, at Jens Mikkel skulle komponere musik, som udtrykte disse følelser, og at musikken skulle præsenteres på festivalen Jazz i Trekanten i Kolding i sommeren 2020.

Karsten Bech, som er leder af Jazz I Trekanten husker også tydeligt mødet. ”Jeg var meget begejstret efter snakken med Jens Mikkel, og det gik op for mig, at vi her havde en enestående mulighed for, at jazzen også kan være et middel til at skabe refleksion og dialog hos publikum.”

Karsten Bech kontaktede forsyningsselskabet EWII i Trekantområdet, og da bæredygtighed står højt på deres dagsorden, var de meget interesserede i at sponsorere koncerten.

Desværre blev de planlagte koncerter i 2020 aflyst pga. skiftende Corona-nedlukninger, og lige nu er der ikke udsigt til, at de kan gennemføres foreløbig. Derfor er EWII’s sponsorat nu kanaliseret over i en on-line koncert og samtidig optages lydsiden og udsendes som LP og CD senere i 2021,

Koncerten sendes direkte fra det Regionale spillested Godset i Kolding, og det er ikke en helt almindelig jazzkoncert publikum kommer til at opleve foran skærmen.

”Da vi planlagde, at koncerten skulle afholdes i foråret fik vi en henvendelse fra det topprofessionelle big band, Aarhus Jazz Orchestra” fortæller Karsten Bech fra Jazz I Trekanten og uddyber:  ”Big bandet havde fået en række af deres koncerter aflyst, så de ville meget gerne samarbejde med os om dette spændende projekt i stedet, og kommer nu med hele deres hold af musikere og teknikere til Kolding d. 9. marts”.

Jens Mikkel har derfor haft travlt med at forberede og arrangere koncerten de sidste uger. ”Musikken er skrevet som en suite i fem satser, hvor jeg i toner, fraseringer og teksturer formidler de forskellige følelser, som klima-krisen vækker i mig og mine omgivelser. Nu har jeg fået muligheden for at arrangere musikken både for mit eget, elektrificerede band, I Think You’re Awesome blandet med det storslåede, akustiske Aarhus Jazz Orchestra. Dermed får værket en dramatik, som markerer dualiteten mellem det industrielle samfund og naturen, og det hele smelter sammen til en bæredygtig, parallel eksistens, som formidler det ansvar vi har for hinandens gang på jorden.’

Selv om Jens Mikkel ser med alvor på den situation, der potentielt truer os alle, så ønsker han ikke, at musikken skal afspejle, at vi ender i en klima-katastrofe. ”Jeg har et nobelt og ambitiøst mål om, at mit værk skal formidle en drøm om, at det rent faktisk kan lykkes os at skabe en ny verden, og at musikken kan være en katalysator for en omstilling, der rummer et bedre liv hvor mennesker og naturen går hånd i hånd’.

Koncerten sendes på Jazz I Trekanten og på Aarhus Jazz Orchestra Facebook og YouTube tirsdag d. 9. marts kl. 20.00.