I de seneste måneder har videnskabsfolkene bag det største rumteleskop i menneskehedens historie arbejdet intensivt på at teste et nyt teleskop, der har været næsten 25 år om at blive designet. De første billeder har imponeret det videnskabelige miljø, på trods af at man i forvejen havde enormt høje forventninger til teleskopet.

Men en solskærm på størrelse med en tennisbane har man designet James Webb Space Telescope på en sådan måde, at varmen fra solen holdes væk således at det ikke forstyrrer det infrarøde lys. Teleskopet er designet til at opfange infrarødt lys, hvilket betyder at man kan se lys, der er millarder af år gammelt. Det betyder i praksis at lyset har rejst så længe, at det først når os nu. Samtidig kan man på den måde se tilbage i tiden. Indtil videre har teleskopet taget billeder, der viser galakser, der er knap 13 milliarder år gamle.

Men mere end det så ønsker man at bruge teleskopet til at se på de såkaldte exoplaneter, altså planeter der kredser om andre stjerner end solen. Formålet er at lede efter biomarkører. På den måde kan man konstatere om der er tegn på planetare forhold, der giver grobund på liv, som vi kender det.

Forskerne har studeret de første måneders billeder intensivt. Udover at skarpheden er langt bedre, end man så med det berømte Hubble teleskop, så ser man også dele af universet, der ganske enkelt var skjult for de gamle teleskoper. James Webb Teleskopet har derfor levet op til forventningerne og mere til. Senest har man rettet blikket mod solsystemet og den store planet Jupiter, og det er der kommet et unikt foto ud af, der viser planeten på en helt ny måde. Billedet er taget med teleskopets infrarøde kamera, NIRCam, der har 3 specialiserede filtre, som nu har bragt enorm detaljerigdom frem.

Det er dog et af de første, offentliggjorte billeder af de ældste galakser nogensinde fotograferet, der har vakt mest eufori blandt videnskabsfolkene. Billedet viser galakser, der eksisterede kun 380000 år efter “big bang”, universets skabelse. Det er vel at mærke kun et udsnit af nattehimlen på størrelse med et sandkorn.

Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI