For tre år tilbage etablerede Sanne Kaiser og jeg en kunst og yoga skole for børn og teenagere – YOBI (yoga og billedkunst). Nogle af de snakke vi havde med de børn og unge som var med, handlede om hvad man spiser, når man lever plantebaseret/vegansk. De unge bragte selv dette emne på banen, fordi de kendte kammerater som gerne vil spise vegansk, men som ofte endte ud i en meget ensartet og usund livsstil, som til tider bestod af pasta og ketchup. Ergo, kommer deres egen sundhed i klemme, fordi de gerne vil passe på verden, dyrene og klimaet. 

Min erfaring allerede for år tilbage gør, at jeg forleden valgte, på vegne af AVISEN, at besøge Gaia madservice. Mit ønske er at række fokus mod, hvad man kan spise hvis man gerne vil spise plantebaseret. Først smagte jeg selv noget af den mad som Gaia laver. Maden er vellavet og består af gode og ordentlige ingredienser. Så, hvad tænker Gaia om at leve plantebaseret og hvorfor skulle man vælge dette? 

Matti, Asger og Andreas som har etableret Gaia har idag 20 ansatte, som alle følger de fineste måder at tilberede plantebaseret mad. De tre indehavere er ikke et øjeblik i tvivl om, hvilken forandring det gav dem at spise plantebaseret, og faktisk var det hele årsagen til, at de idag leverer mad ud i næsten hele Danmark. Asger fortæller, at han var vild med alt `snask`(mayo, masser af ost, dressing mm) i det meste af den mad han spiste. Idag er hangen til `snask´ erstattet af sprødhed og lethed. Valg som gør, at han har det bedre og har mere energi, fysisk. Andreas, som tidligere levede foran computeren og næsten ikke rørte grøntsager, spiser idag masser af grønt, og bevæger sig alt han kan. Faktisk var det hans nysgerrighed, som var det første step i Gaia.

“Jeg blev personlig træner, efter min tid som professionel pokerspiller, og begyndte i denne sammenhæng at gå super meget op i min kost. Jeg lavede større portioner mad, så jeg havde til flere dage, og det var her jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne lave man til flere, nu jeg var i gang, og sådan startede Gaia”. 

“Vi vil gerne gøre en forskel. Selv blev vi bevidste om denne forandring og beslutning for 5 år siden – ja, helt uden at kende hinanden, opstod denne sideløbende effekt hos os, hver især”, siger Asger. Plantebaseret mad gavner i mange led. Vores missionen er kærlighed til verden, til miljøet og til menneskers generelle sundhed – og vi vil gerne gå langt for at hjælpe mennesker til forandring. 

“Arbejdsdagene er lange, og vi udvikler hele tiden. Men vi har det sjovt. Målet er ikke løftede pegefingre mod nogen, som ikke spiser grønt, det hjælper ikke noget. Men vores bevidsthed om hvor godt man kan få det, ved at passe på sig selv, ønsker vi for mennesker omkring os”, siger Matti. Vi har forsøgt at omvende vores familier til at spise plantebaseret, men kun de selv kan handle og beslutte, så vi fortsætter med at lave dejlig mad til dem, som har lyst til det”.Meningen med Gaia Madservice er at gøre det lettere for mennesker, at gøre deres kost grønnere. Det er ment som en håndsrækning, hjælp til en lille start eller et peg i retningen af at kunne finde vej. 

Mattis drøm er at finde et fodboldhold, som vil leve plantebaseret. Jeg elsker fodbold, og jeg følger nøje den engelske klub Forest Green, som har løftet deres spil i vilde højder med en plantebaseret livsændring. Matti står for Gaias kundeservice, og skriver en personlig besked til alle kunder. “Det er vigtigt for os at vise, hvor meget vores kunder og deres valg, betyder for os. De er loyale og mange skriver “tak for mad” – og bestiller mad hver uge”. “Og så er de glade for letheden og muligheden, og har den fineste oplevelse i at gøre noget godt for dem selv. Det er fantastisk at følge”, tilføjer Andreas. 

Retterne som Gaia skaber, minder om retter som folk kender. Gaias erfaringen er at dette giver mening for mange. Det kan nemlig være overvældende for nogen at stå med en masse nye, måske ukendte madvarer, og ikke vide hvad man skal vælge og gøre, og der findes så meget andet lækkert man kan spise, end pasta. 

“I Danmark opdrages vi til at spise dyr og drikke mælk. I folkeskolens små klasser skal børnene stadig sætte ring om de dyr man kan spise. Det er lidt vildt, at det er sådan”, fortæller Andreas. Matti, Asger og Andreas håb er at mennesker vil give sig selv lov til at mærke forskellen i kroppen, ved at spise plantebaseret. Prøv en dag, to eller en uge og fornem både letheden og mætheden. 

Det har været en særlig oplevelse at besøge Gaia Madservice. En stemning af energi, good vibes og latter fylder virksomheden. Måske at min delte erfaring kan give mod, til den som gerne vil ændre noget i sin kost eller i sit liv, om ikke andet kan du starte med at bestille et måltid hos Gaia Madservice, og give en grønnere livsstil en chance. 

Jeg selv finder masser af styrke i den plantebaserede kost, og jeg ved, at det gavner min krops styrke. Med rigtig mange ugentlige træningstimer er det vigtigt for mig både at spise sundt og at føle mig let – så jeg er fuldstændig enig med Gaia i, at det giver smukkeste mening at spise grønt, frugt, nødder, bønner og kerner. Det har været min virkelighed i mange år, min mor lærte mig allerede som barn at spise sådan, og det er jeg taknemmelig over.