Danmarks største trafiksikkerhedskampagne, Trafiksikkerhed i Øjenhøjde, som er henvendt til børn fra 3. – 5. Klasse, opfordrer børn og deres forældre til holde sig væk fra lastbilers kritiske zone ved højresving. Den 20. april rykker Trafiksikkerhed i Øjenhøjde lastbilen ind i skolegården på Ullerup bæk Skolen afd. Skolesvinget i Fredericia fra 08.15 – 09.15, for at lære børnene, hvordan de placerer sig og tager sig i agt, når de møder lastbiler i trafikken.

Trafiksikkerhed i Øjenhøjde indleder dermed sin 15. sæson, og mere end 100.000 elever har allerede modtaget undervisningen. Børnene lærer, at når de som cyklister eller gående skal ligeud i et vejkryds, samtidig med at en lastbil skal til højre, så skal de tage sig i agt for lastbilens kritiske zone. Særligt lige før og i selve svinget. Den kritiske zone går ca. 2 meter ud fra lastbilens højre forhjørne/A-stolpe. De lærer også, at en refleksvest eller tøj i pang-farver gør en markant forskel i trafikken og er et effektivt redskab til ikke at blive overset. Bag kampagnen står DTL – Danske Vognmænd, som er brancheorganisation for vognmandsbranchen, 3F transportgruppe, som er chaufførernes fagforening, Danske Fragtmænd, Volvo Trucks Danmark, Energiselskabet OK, Codan Forsikring samt Børneulykkesfonden.

Som udgangspunkt er det chaufførens ansvar at undgå højresvingsulykker, men opgaven med at orientere sig efter cyklister både gennem ruderne og i op til 4 spejle og på samme tid være opmærksom på den øvrige trafik og på at manøvrere lastbilen, er en vanskelig opgave. Mere end 80 % af de fatale ulykker sker omkring lastbilens front eller højre side af førerhuset*. Cyklisten bliver typisk kørt over af højre forhjul. Derfor er det som cyklist og fodgænger vigtigt at være bevidst om risikoen og holde sig ude af en lastbils kritiske zone.

I 2017 besøger kampagnen primært skoler på Fyn og Midtsjælland fra den 3. april – 19. maj. Den første del af perioden besøges Fyn-siden og sidste del af perioden Midtsjælland. Andre områder i Danmark besøges også i begrænset omfang i perioden. I alt besøges 221 klasser på 52 skoler. Derudover deltager Trafiksikkerhed i Øjenhøjde den 10. juni på Ringsted Børnefestival og den 5. august på Egeskov Slot.

For at holde fokus på de gode vaner og passe på sig selv i trafikken, fortsætter Trafiksikkerhed i Øjenhøjde succesen med Årets Trafikhelt, hvor alle børn fra 0.- 5. klasse kan deltage. For at blive nomineret til Årets Trafikhelt skal man have gjort en forskel for andre i trafikken. Læs mere og nominér én du kender på www.trafikhelt.dk senest den 26. juni.

Kampagnen mod højresvingsulykker, hvor lastbiler er involveret, er desværre stadig uhyggelig aktuel.
De seneste 10 år er 157 mennesker kommet til skade i forbindelse med højresvingsulykker. Heraf var godt 26 % med dødelig udgang. De fatale ulykker har i en årrække været for nedadgående, men med store udsving som i 2013, hvor syv personer omkom. Så dykker det til kun ét uheld i henholdsvist 2014 og 2015, for så igen at stige til syv dødsfald i 2016. Statistikken understreger vigtigheden af denne kampagne og andre gode initiativer.

*HVU’s rapport nr. 4”, Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister” kan findes her: www.hvu.dk/SiteCollectionDocuments/HVUrapp04_Hoejresving.pdf