Som frivillig medarbejder i Valby Kino har den 33-årige Camilla Kramer Kasten taget initiativ til, at dokumentarfilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme” bliver vist på biografens lærred fra næste uge. Som gymnasieelev i Fredericia for 17 år siden hørte hun Arlettes beretning om at overleve nazisternes Holocaust og fangenskab i koncentrationslejren Auschwitz. Den historie har hun aldrig glemt.  

Når Valby Kino på torsdag den 31. august viser den nye dokumentarfilm, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, om Auschwitz-overleveren Arlette Andersen, er det i høj grad den 34-årige Camilla Kramer Kastens fortjeneste. Som en af biografens mange frivillige medarbejdere blev Camilla Kramer Kasten på et meget tidligt tidspunkt opmærksom på, at der var en film på vej om netop den kvinde, som mange år tidligere, i hendes gymnasietid, gjorde et stort indtryk på hende.

– Arlette har en stærk historie, som bevæger én. Filmen om hende måtte bare vises her i biografen i Valby, tænkte jeg. Og det er nu lykkedes. Det glæder mig rigtig meget. Arlettes historie er for vigtig til at gå ubemærket forbi, slår Camilla Kramer Kasten fast.

Mødte Arlette på sit gymnasium

Camilla Kramer Kasten er initiativtager til Valby-premieren på torsdag i næste uge, og hun har været med til at arrangere en særlig aften med først et mindre oplæg fra filmens instruktør. Efter filmen bydes der på et glas vin, ligesom der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Som elev for 17 år siden på Arlette Andersens gamle arbejdsplads, Fredericia Gymnasium, oplevede Fredericia-pigen Camilla Kramer Kasten ét af de i alt 426 foredrag, som Arlette Andersen har holdt igennem 25 år. Hendes beretning om at overleve udryddelseslejren Auschwitz Birkenau gjorde et stort indtryk på Camilla Kramer Kasten dengang, og derfor har hun via Facebook fulgt med i det filmprojekt, som nu er mundet ud i dokumentarfilmen ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”. Da filmen var færdig foreslog hun fluks, at den skulle vises i hendes biograf.

Mange foredrag på Sjælland

Med et stort ønske, om at verden aldrig skulle få lov til at glemme de nazistiske koncentrationslejre – i særlig grad udryddelseslejren Auschwitz Birkenau, indledte den 66-årige Arlette Andersen i 1990 en foredragsrække, der skulle vare i 25 år. Som en af de få franske jøder, der overlevede ét års fangenskab i Auschwitz Birkenau, rejste Arlette Andersen rundt til primært skoler og gymnasier i Danmark og fortalte sin gribende historie. Men i foråret 2015 var det slut. Helbredet kunne ikke klare flere foredrag. 426 gange havde hun fortalt sin historie til næsten 100.000 mennesker. Men slut er det ikke. Takket være en nye dokumentarfilm kan missionen fortsat holdes i gang.

Langt de fleste af Arlette Andersens foredrag har været holdt i Jylland og på Fyn, men en stribe gymnasier på Sjælland har siden 1995 haft besøg af den eftertragtede foredragsholder. Der har typisk været fra 200 og op til 600 tilhører hver gang Arlette Andersen har fortalt historien om at overleve Auschwitz. Arlette Andersen har i dag en detaljeret liste over alle sine foredrag med angivelse af hvornår og hvor de har været holdt – og ikke mindst hvor mange hun har fortalt til. Således fremgår det, at det var den 28. november 2000, da Camilla Kramer Kasten gik 1. g, at hun sammen med 39 andre lyttede til den dengang 76-årige Auschwitz-overlever i et klasselokale på Fredericia Gymnasium.

Camilla skal igen møde Arlette

Det er filmselskabet Kvist Film, der i samarbejde med Kasper Fuglsang Photography, har brugt fire år på at producere filmen, der fortæller Arlette Andersens historie om at overleve ét års fangenskab i Auschwitz Birkenau og ikke mindst Holocaust, der kostede seks millioner jøder livet. Det er instruktøren og journalisten Thomas Kvist Christiansen, Fredericia, der i  2013 tog initiativ til at skabe filmen, og i denne tid sætter flere og flere danske biografer Arlette Andersens historie på programmet. Ved hjælp af filmen kan Arlette Andersens foredragsmission, det må aldrig ske igen, fortsætte i mange år frem.

Den 30. august vises filmen i Grand Teater i København ved en særforestilling, hvor filmens hovedperson, den ny 93-årige Arlette Andersen, også deltager sammen med en række indbudte gæster. Camilla Kramer Kasten vil være én af de indbudte gæster den dag.

– Jeg glæder mig så meget til at møde Arlette Andersen og fortælle hende, hvor meget hendes foredrag og historie har betydet for mig. Det bliver en stor aften, og så glæder jeg mig til at fylde min egen biograf med filmgæster dagen efter.

Da dokumentarfilmen havde premiere i Fredericia den 17. maj i biografen Panorama, var det med udsolgte sale i starten og et generelt flot billetsalg. Efter ni spilleuger havde filmen været vist for cirka 3.000 mennesker.