Der bliver hård konkurrence på podiet i DR Koncerthuset, når 24 unge dirigenter fra 14 lande skal dyste om priserne i den internationale Malko Konkurrence den 7.-12. juni.

For tiden er den klassiske musik sat på lavt blus over det meste af verden. Men det ser ikke ud til at ændre på, at en ny generation af unge dirigenter brænder for at indtage de store koncertscener.

I efteråret kunne DR Symfoniorkestret afsløre, at flere dirigenter end nogensinde før – 612 i alt – havde søgt om at stille op i den prestigefyldte konkurrence, som hvert tredje år finder sted i DR Koncerthuset.

Dette her er virkelig den unge verdenselite indenfor en meget krævende musikalsk disciplin, som stiller ekstremt høje krav til de unges musikalske og personlige færdigheder.
CHEFDIRIGENT FABIO LUISI, DR SYMFONIORKESTRET
Nu kan orkestret så præsentere de 24 kandidater fra hele verden, som til juni får mulighed for at konkurrere mod hinanden i Koncertsalen. Én af dem rejser hjem med førsteprisen, som blandt andet består af en check på 20.000 euro og en kontrakt med en række førende europæiske symfoniorkestre.

Samtidig kan vinderen af Malko Konkurrencen se frem til en periode på tre år med DR Symfoniorkestrets chefdirigent, Fabio Luisi, som personlig mentor.

SE DE 24 KANDIDATER
Se de 24 unge dirigenter, der stiller op i Malko Konkurrencen her

Ung verdenselite
Fabio Luisi, som er formand for Malko Konkurrencens internationale jury, er imponeret over det høje niveau blandt konkurrencens deltagere i 2021:

Vi har haft et rekordstort ansøgerfelt til dette års konkurrence på trods af de mange praktiske benspænd, som corona-pandemien har givet de unge dirigenter. Men det vigtigste er, at der er et ekstremt højt niveau blandt kandidaterne. Dette her er virkelig den unge verdenselite indenfor en meget krævende musikalsk disciplin, som stiller ekstremt høje krav til de unges musikalske og personlige færdigheder, siger han.

De 24 deltagere i årets Malko Konkurrence er allerede i gang med en lovende dirigentkarriere, og flere har tidligere mødt hinanden i internationale dirigentkonkurrencer. Det ser Kim Bohr, chef for DR Koncerthuset og kunstnerisk leder af DR Symfoniorkestret, som en gevinst for konkurrencen:

Det giver en ekstra spænding for både orkestret og publikum, at deltagerne har så meget på spil, og at de har konkurreret mod hinanden tidligere. Men frem for alt betyder det høje niveau, at vi kan forvente en uge fuld af store musikalske øjeblikke i Koncertsalen. Jeg kan i hvert fald garantere for, at musikerne i DR Symfoniorkestret vil sidde klar til at følge dirigenternes mindste bevægelse gennem hele konkurrenceugen.

Rekordmange kvindelige deltagere
De 24 deltagere, som er blevet udvalgt af en uafhængig fagjury til at deltage i Malko Konkurrencen 2021, kommer fra 14 forskellige lande på fire forskellige kontinenter. Dermed kan orkestret og publikum traditionen tro se frem til at opleve mange forskellige bud på dirigentrollen, som afspejler deltagernes nationalitet og baggrund.

For første gang i Malko Konkurrencens historie vil næsten en tredjedel af konkurrencedeltagerne desuden være kvinder, og det er, ifølge Kim Bohr, tegn på en positiv udvikling i den klassiske musikverden.

Vi var virkelig glade for at se så mange stærke kvindelige kandidater i årets ansøgerfelt. Det stigende antal kvindelige topdirigenter kan uden tvivl være med til at inspirere nye generationer, så det er virkelig en positiv udvikling, der er i gang – og vi er glade for, at vores deltagerfelt i Malko Konkurrencen afspejler den udvikling.

Garanteret deltagelse
I en tid, hvor den verdensomspændende corona-pandemi betyder skiftende forholdsregler og rejsevejledninger, er der ifølge Kim Bohr en vis risiko til stede for, at det kan blive nødvendigt at udsætte Malko Konkurrencen 2021. Han understreger dog, at de 24 udvalgte kandidater er garanteret en plads i konkurrencefeltet, også hvis Malko Konkurrencen må udsættes et halvt eller et helt år.

LÆS OGSÅ:DR Symfoniorkestret forlænger kontrakten med Fabio Luisi til 2026
Det er et nåleøje at blive udvalgt til Malko Konkurrencen, og udvælgelsesprocessen har krævet store ressourcer af såvel os som kandidaterne. Derfor holder vi selvfølgelig fast i de 24 stærke kandidater – også selvom de i værste fald må bevare tålmodigheden lidt længere, før de kan træde ind på scenen i Koncertsalen og vise publikum og den internationale jury, hvad de kan foran et orkester.

Her er kandidaterne
Du kan se alle kandidaterne på drkoncerthuset.dk, hvor du også kan købe billet til at overvære konkurrencen 7.-12. juni. Hele konkurrencen bliver sendt på P2 og streamet internationalt i samarbejde med flere internationale mediepartnere. Finalen sendes på DR2 søndag 13. Juni.

DR Symfoniorkestrets Malko Konkurrence er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

De 24 kandidater er:

Bar Avni, Israel, 32 år


Katharina Wincor, Østrig, 26 år


Daniel Gyuseo Lee, Sydkorea, 27 år


Holly Hyun Choe, USA, 30 år


Paul Marsovszky, Tyskland, 27 år


Dmitry Matvienko, Hviderusland, 30 år


Sergey Akimov, Rusland, 31 år


Teresa Riveiro Böhm, Østrig, 31 år


Martin Rajna, Ungarn, 25 år


Valentin Egel, Tyskland, 26 år


Joel Sandelson, England, 27 år


Aleksei Rubin, Rusland, 33 år


Timur Zangiev, Rusland, 27 år


Linhan Cui, Kina, 27 år


Junping Qian, Kina, 31 år


Maurice Cohn, USA, 26 år


Chloe Rooke, England, 24 år


Chloé Dufresne, Frankrig, 29 år


Andrei Feher, Rumænien, 30 år


Nathan Aspinall, Australien, 31 år


Alexander Prior, USA/Canada, 28 år


Anton Holmer, Sverige, 30 år


David Jang, USA, 32 år


Norman Huynh, USA, 32 år