Som Fredericia AVISEN i dag kunne fortælle, er Michael Holst færdig som kommunaldirektør i Fredericia Kommune. Med sig ud af døren får han 15 måneders fuld løn, svarende til omkring 2.000.000 kroner. Men Michael Holst er ikke alene. Det er normalt, når man skal ansætte direktører på det niveau, at der foreligger en kontrakt, hvori man har ret på en vis sum, i tilfælde af opsigelse, dog ikke at sammenligne med erhvervslivets summer. Her er kommunerne langt fra direktørlønninger.  

Fyringen af Michael Holst kom som et punkt under den lukkede dagsorden på et byrådsmøde i Fredericia Byråd. Fyringen begrundes med, at man vil ’slanke’ ledelseslaget i kommunen.  Det gør Fredericia med en besparelse på i alt 2 milloner kroner årligt fra januar 2019, som kan bruges på kernevelfærd, i alt 8 millioner kroner i alt over de næste fire år.

Ikke den første

Michael Holst er ikke den eneste kommunaldirektør, der udskiftet, imens Jacob Bjerregaard har været Borgmester i Fredericia.

Dengang var der mere åbenhed omkring begrundelsen; mangel på enighed om visionerne for fremtidens Fredericia Kommune skilte daværende kommunaldirektør Tim Jeppesen fra Borgmester Jacob Bjerregaard. Officielt blev Jeppesen ikke fyret, men indgik i en frivillig aftrædelsesordning.

Tim Jeppesen fik 18 måneders løn med sig – og oveni hatten fik han et karriereforløb hos et eksternt konsulentfirma. Man sagde dengang, at det var ’billigt’ sluppet, fordi han kunne have gjort krav på hele tre års fuld løn. Det kan godt være man har ’sparet’ penge – men de 18 måneders løn svarer til omkring 2.700.000 kroner, hvilket også må siges at være en klækkelig sum. De 18 måneders løn krævede ikke det store arbejde, for Tim Jeppesen kunne forlade sit kontor efter allerede tre uger, hvorefter han reelt kunne modtage løn fra et nyt job – oveni lønnen fra Fredericia Kommune.

Fredericia Kommune valgte efterfølgende at fjerne alle åremålskontrakter, for at være mere fleksibel.

Fredericia Kommune er ikke alene

I starten af 2017 måtte Henrik Beyer, forhenværende kommunaldirektør i Kolding Kommune, også se sig om efter et nyt job. Men han behøvede ikke at skynde sig, for med sig fik han to års løn svarende til lige omkring 3.500.000 kroner. Dog skulle Beyer modregnes, hvis han fik et nyt job i perioden – noget der ikke er offentligt om Tim Jeppesen skulle, eller om Michael Holst skal.

Danmarks Radio har set lidt nærmere på de nationale tal på området. Deres undersøgelse viser, at der på en blot 4-årig periode er fyret mindst 43 kommunaldirektører i Danmark. Ud af disse 43 tilfælde, er der blot tre tilfælde, hvor der skal modregnes. I de fyrre andre tilfælde kan de fyrede kommunaldirektører hæve dobbeltløn.

Forskerne vil have ny kultur

Roger Buch, der er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er af den overbevisning, at et princip om modregning burde være mere udbredt. Konkret mener han, at der skal være et generelt princip om modregning. Om det er fuld modregning eller kun delvist kan diskuteres, men et generelt princip burde være et krav.

Han bakkes op af forskerkollegaen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen:

”Man kunne sagtens lave en ordning, hvor man sagde: Får du et job inden for et halvt til et helt år, så modregner vi din løn i din fratrædelsesgodtgørelse, eller også bortfalder den fuldstændig” lyder det fra Flemming Ibsen.