Hos Art & Vida i hjertet af Middelfart finder man Gitte Ladefoged, der flittigt maler både store farverige malerier på lærred og de mere nænsomme og afslappede motiver i tegningsformat. En af Gittes inspirationer er elefanter, der giver styrke og stolthed – og ellers maler hun meget abstrakt.

– For at forklare navnet, så er det spansk for “Kunst og liv”. Kunsten giver sig selv, for jeg er billedkunstner og det var min idé, at jeg ville åbne et galleri hvor jeg kunne sælge mine egne værker, hvor jeg kunne møde kunden og fortælle kunden historien om værket. Så synes vi også da vi åbnede, at det skulle hedde noget med liv, for kunsten handler om livet. Men jeg vidste også den gang, at jeg også ville have andre produkter herinde. Det skulle simpelthen være alle de skønne ting vi omgiver os med, at det skønne i livet. Deraf kommer navnet “Kunst og liv”, fortæller indehaver af Art & Vida, Gitte Ladefoged.

Kunst i Galleri Art & Vida Middelfart

Det er efterhånden tyve år siden, at Gitte begyndte at male. Et nyt hus skulle dekoreres – og tiden på barsel skulle bruges på noget.

– Jeg startede da jeg blev mor første gang. Der fik jeg en sød lille dreng, der sov hele tiden. Han er tyve år gammel nu, så der var egentlig på min barsel med ham, at det for alvor gik i gang. Vi havde selv lige bygget et hus dengang, så der var nogle vægge der skulle noget op på. Så det var den pause der startede det hele for mig, for omkring tyve år siden, siger Gitte.

De fleste af Gittes værker bevæger sig i det meget abstrakte felt, hvor der er meget frie rammer for malerierne endelige form.

– Det abstrakte for mig er der hvor man er mest ude på legepladsen. Der er selvfølgelig tekniske ting man skal holde sig til, når man laver det abstrakte, men ellers er det meget intuition og mavefornemmelse. Man behøver ikke gå ind i det med de store overvejelser eller de store skitser, men at man bare går ind i det og lader skabertrangen komme ud gennem fingrene. Jeg lader mig meget styre af følelser, stemninger og naturens farver. Så det egentlig de inspirationer, som jeg finder ude omkring i livet jeg farvemæssigt forsøger at lægge ind i abstrakterne. Jeg tror, at hvis man skulle samle det hele, så er jeg nok overordnet styret af æstetik, forklarer Gitte Ladefoged.

Gitte Ladefoged fortæller om sin kunst i Galleri Art & Vida Middelfart

Når ikke det er meget abstrakt, så finder Gitte ofte elefanten frem som motiv. Ikke for elefantens skyld, men for de symboler der følger med elefanten.

– Jeg har lavet elefanter i mange år. Jeg har egentlig brugt dem, ikke for at portrættere dem, men jeg har brugt dem til både at udtrykke værdier som vi mennesker har, men hvor vi engang imellem har brug for noget ekstra. Det handler meget om styrke og kraft. Jeg synes jo, at hvis man har en stærk elefant hængende derhjemme og livet driller lidt, så skal man bare kigge på den, så får man lidt omsorg på vejen ud af døren og lidt styrke med i tasken. Men udover at det er styrke og kraft, så kan det også være stolthed og vindermentalitet. Det handler tit om hvordan udtrykket bliver i øjnene eller i ansigtet på de her dyr. Så er der også engang imellem, at jeg har brug for at lave en ung og kæk elefant, som man kigger på og smiler. Hvor det abstrakte meget handler om følelser og stemninger, så er det andet mere værdibaseret for mig, siger Gitte.

Noget af det nyeste i Gittes sortiment er tegninger, der giver et andet udtryk end malerierne.

– Tegninger er en af de nyeste områder jeg har kigget ind i. Det blev egentlig skabt, som et alternativ til et maleri, fordi min grundholdning er, at kunst skal være for alle. Rent økonomisk er der begrænsninger i forhold til at skulle købe et stort værk, hvor der ligger rigtig mange timer i. Der fandt jeg ud af, at jeg kunne skabe noget på papir, der minder lidt om det – og så er der sket det, at det er blevet ret populært. De er vokset og blevet større og større, jeg har faktisk nogen i sofa-størrelse. Det er et andet udtryk, for på et lærred er det hele fyldt med maling. Når man laver det på papir, så vil der være synligt papir og måske en passepartout omkring. Det giver et lettere udtryk. Så for dem som måske bor i et mindre hjem eller hvor der i forvejen sker meget, så er de her illustrationer med til at levere den her farve på væggen, men i en mere rolig udgave. Jeg tror også, at det der med at det er mere roligt, så handler det også om, at jeg sidder ned når jeg laver dem. Så energien er helt anderledes end når jeg står og maler på et stort lærred, siger Gitte Ladefoged, indehaver af Art & Vida.