Sydøstjyllands Politi har lagt planer for at nedbringe antallet af indbrud i forbindelse med sommerferien. Dem er de selvfølgelig ikke så interesserede i at røbe – for så har de jo fx advaret dem, som vi gerne vil tage med fingrene i kagedåsen. Men skal færre komme hjem til en gennemrodet bolig og mistede ejendele, så skal der mere end politiindsatser til; borgere og politi skal hjælpes ad.

Det er helt nødvendigt at boligejere og andre borgere selv medvirker til bekæmpelsen af indbrud:

• som boligejere, der tager ansvar for sikring af egen bolig
• som opmærksomme naboer, der holder øje og hjælper med, at ferietomme boliger ser beboede ud
• som opmærksomme borgere, der adviserer politiet, når noget påkalder sig opmærksomhed som ”indbrudsrelevant”.

Som boligejer er man altså nødt til, at forholde sig til indbrudsssikring. Der er ingen vej uden om, hvis man ikke vil lade stå til og håbe på, at man bare er heldig og går fri.

Man skal således huske også at gøre sin bolig klar til ferie og at lave en aftale med naboen om at være ”boligsitter”, mens man er væk. Måske skal man endda tage initiativet til at få lavet mere formaliseret Nabohjælp i sit nabolag. At gøre boligen klar kan omfatte ret lette ting, man bare kan gøre lige før man tager af sted. Men det kan også være ting, som kræver lidt mere af én – måske skal man have skiftet sine låse, have købt tænd/sluk ure eller klippet hækken.

Rådet er at starte på nettet og hente inspiration, råd og vejledning. Derefter at gå boligen og haven igennem med ”indbrudsbriller” – og så gøre noget ved det.

Det er også vigtigt at være opmærksomme naboer og borgere i al almindelighed, fordi det vil hjælpe med til at øge risikoen for opdagelse – en indbrudstyv i fængsel laver ikke indbrud og det kan måske i øvrigt afholde nogen fra at lave indbrud. Opmærksomme borgere kan øge antallet af øjne helt enormt. Sammen kan borgere og politi virkelig gøre en forskel.

Det er ikke raketvidenskab, men sund fornuft, der skal bidrage til et knæk i indbrudskurven.

(Foto: politi.dk)