Alt for mange unge fritidsjobbere arbejder uden kontrakt – og det bliver til lidt for lange arbejdsdage, for få pauser og for tunge løft. I ugerne 30 og 31 besøger Jobpatruljen 300 fritidsjobbere på Fyn og i Fredericia-området til en snak om, hvad der kendetegner et godt fritidsjob på en arbejdsplads, hvor der er ordnede arbejdsforhold.

De penge, som fritidsarbejdere tjener som opvaskere i restauranter, hos bagere, i iskiosker, på gartnerier eller som flaskedrenge hos de lokale købmand, er for mange det sjove supplement til lommepengene. Til gengæld er det mindre sjovt, hvis arbejdsbetingelserne ikke er i orden. I ugerne 30 og 31 er Jobpatruljen på turné rundt i det fynske og i Fredericia-området til en snak med både fritidsjobbere og deres arbejdsgivere:

– Vi regner med, at vores frivillige patrulje-folk kommer til at tale med omkring 300 fritidsjobbere, som vi laver et interview med omkring deres arbejdsforhold. Det handler blandt andet om arbejdstider, kontrakter, lønforhold, servering af alkohol og tunge løft. Det er områder, hvor der stadig mangler noget derude på arbejdspladserne, fortæller Dennis Ørsted Petersen, som er lokal jobpatruljekoordinator på Fyn og i Fredericia.

En bedre start på arbejdslivet

– På de fleste arbejdspladser har vi en god dialog med både den unge selv og med arbejdsgiveren. De får begge vores fritidsjobguide, hvor der er masser af god viden omkring regler, lønsatser osv. For der er stadig mange steder, hvor man kan sætte sin finger på ting omkring ansættelsesforholdene. Hvor vagterne er alt for lange. Hvor kontrakterne ikke er underskrevet af forældrene, som de skal være, når de unge er under 18 år. Eller hvor der mangler udbetaling af løn, siger Dennis Ørsted Petersen.

– Jobpatruljen har en oplysende funktion og præventiv effekt, fordi vi får sat en dialog i gang derude på arbejdspladserne. Og Jobpatruljen har alt det, der skal til for at sikre de unge en god start på arbejdsmarkedet. Vi får samtidig som fagforbund fingeren på pulsen med, hvad der foregår i fritidsjob-landskabet.

Fakta
Jobpatruljen er et fælles og landsdækkende projekt, der er et samarbejde mellem fagforbundene 3F og HK. Alene på Fyn og i Fredericiaområdet får 300 fritidsjobbere og deres arbejdspladser besøg af Jobpatruljens ”sommerhold”. Herudover er Jobpatruljen året igennem aktiv med besøg på skoler og gymnasier, hvor det bliver til dialog om arbejdspladser, arbejdsforhold, den danske arbejdsmarkedsmodel m.m.

(Foto: PR )