4. maj 1945 om aftenen trængte radiojournalist Johannes G. Sørensens stemme ind i de danske stuer: ”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig”.
Danmark var befriet, meddelte Johannes G. Sørensen. Det budskab fejres ved Frihedsmuseet i Churchillparken.
I april 2013 brændte Frihedsmuseet ned og efterlod en tom plads. Men nu begynder byggeriet af et helt nyt Frihedsmuseum, og i 2019 åbner museet for publikum.
”Det er glædeligt, at vi kan fejre Frihedsbudskabet og ikke mindst, at vi kan tage det første spadestik til et nyt Frihedsmuseum. Et museum, der fortæller historien om de danskere, der gik til aktiv modstand mod den tyske besættelsesmagt. Det er vigtigt, at denne historie gives videre også til nutiden og de kommende generationer”,siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen i en pressemeddelelse.
Kulturminister og modstandskæmper tager det første spadestik
Kulturminister Mette Bock og Formand for Danske Veteraner 1940-1945, Jens Ege, tager det første spadestik.
Program for 4. maj
Kl. 17.45: Nationalmuseets kor synger
Kl. 17.55: Velkomst ved Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen
Kl. 18.00: Tale ved Kulturminister Mette Bock
Kl. 18.10: Kulturminister Mette Bock og Formand for Danske Veteraner 1940 1945, Jens Ege, tager det første spadestik til det nye Frihedsmuseum
Kl. 18.20: Frihedsbudskabet afspilles
Kl. 18.25: Fællessang: Frihedssangen og En lærke letted
Frihedsmuseet åbner i 2019
Etablering af byggeplads er planlagt til udgangen af april. Selve gravearbejdet påbegyndes i juni. Det er planen, at det nye museum er færdigbygget i begyndelsen af 2019. Derefter vil udstillingen blive indrettet.