Efter mit læserbrev vedrørende tre bundlinjer i stedet for kun en har jeg fået spørgsmålet om jeg som alternativist er imod vækst. Til dette kan jeg kort svare nej, men jeg er imod vækst, hvor der udelukket er fokus på at vækste og hvor mennesket og/eller naturen betaler prisen for denne vækst.

I Fredericia, har vi brug for at skabe arbejdspladser og her tænker jeg, at der er brug for iværksættere, der kan skabe disse arbejdspladser. Kommunen satser på iværksætteri indenfor energi og logistik og den ligger også lige til højrebenet, men hvor blev der af den grønne del? Jeg mangler, at der er fokus på andet end blot vækst når det gælder byrådets initiativer. Hvor er initiativerne, som er gennemsyret af et grønt og socialt fokus?

Jeg synes det kunne være en gevinst for Fredericia, hvis vi tog initiativet til at oprette en skole for iværksættere. En skole, hvor der er fokus på at skabe virksomheder, der har en grøn og social profil. En skole, hvor der er fokus på, at man godt kan vækste uden at gå på kompromis med den grønne og den sociale bundlinje.

Vi mangler i den grad uddannelsesinstitutioner i Fredericia. Vi skal skabe et mangfoldigt udvalg af uddannelser og jeg tænker en iværksætterskole kan være end del af dette. Som det er nu, er der ikke mange muligheder for de unge i forhold til at blive i Fredericia, hvis de vil have sig en uddannelse. Det er ærgerligt, at vi på den måde indirekte giver afkald på disse unge mennesker og sender deres kompetencer til andre byer, hvor mulighederne er større både for uddannelse og efterfølgende job. Lad os skabe rammerne, der gør, at flere vil blive i Fredericia og med tiden skabe eget job og forhåbentlig med tiden også job til flere end dem selv. Vi har masser af dygtige unge mennesker i Fredericia. Det skal vi da udnytte fuldt ud. Jeg er sikker på mange af disse gerne vil Fredericia, men Fredericia mangler desværre noget af det de søger. En iværksætterskole er et skridt på vejen, men forhåbentlig får vi mange andre skoler til kommunen. Fredericia Kommune har allerede fokus på det og det er dejligt at se et byråd arbejde sammen for at skabe større mangfoldighed i forhold til uddannelsesmuligheder i Fredericia.

I forhold til en iværksætterskole er jeg er overbevist om, at der vil kunne findes økonomisk hjælp hos Syddansk Vækstforum til et initiativ som dette, da en iværksætterskole vil have gevinst for hele regionen og den vil kunne passe ind i forhold til vækstforums krav til type af projekt.

Business Fredericia har allerede tilbud til folk, der går med iværksætterdrømme og en skole vil skulle have et tæt samarbejde med Business Fredericia. Der er masser af knowhow at hente fra Business Fredericia og vi skal gør brug af alt den viden de har i forhold til at hjælpe nye iværksættere på vej også de helt unge, der måske har brug for et decideret skoleforløb før de føler sig klædt på til at springe ud som iværksætter.

I Fredericia mangler vi i høj grad socialøkonomiske virksomheder i Fredericia. Hvor ville det være fedt, hvis vi kunne skabe iværksættere, der havde knowhow til at skabe socialøkonomiske virksomheder. Bruge dette som et aktiv i forhold til de medmennesker, der måske ikke har mulighed for at tage et ordinært arbejde på samme vilkår som så mange andre. Det kunne være fantastisk, hvis vi kunne skabe meningsfulde arbejdspladser og gå væk fra meningsløse praktikker og jobprøvninger. Hvis vi i Fredericia gennem iværksætteri kunne skabe et arbejdsmarked, hvor der var plads til alle.

Jeg kender flere unge mennesker, der går med en iværksætter i maven, men ikke helt føler sig klædt på til at kaste sig ud i det. Skal Fredericia ikke være byen, der kan klæde disse på til det? Skal Fredericia ikke være kommunen, der går foran i forhold til at skabe en mangfoldighed af uddannelser som kan konkurrere med universitetsbyerne i forhold til at tiltrække og fastholde unge mennesker. Samtidig ville det være et super godt sted i forhold til efteruddannelse.

Fredericia har lige kunne huse en stor gruppe arkitektstuderende så vi har rammerne til at kunne opbygge en iværksætterskole. Der må kunne skabes et eller andet på Bülows kasserne. Kunne der være en politiskole så kan der vel også være en iværksætterskole.

Vi skal starte et sted for pt er der ikke udsigt til, at vi får en del af Syddansk Universitet til Fredericia. Det kunne ellers være et fantastisk scenarie for Fredericia, hvis vi fik det.

En iværksætterskole, hvor der undervises i at have fokus på flere bundlinjer. En skole hvor man målrettet går efter, at skabe iværksættere, der har fokus på både den økonomiske, sociale og grønne del og har fået viden om, hvordan man kan kombinere disse uden at skabe røde tal på nogle af disse bundlinjer. En sådan skole vil være den første af denne type i Danmark. En skole som denne vil kunne få Fredericia på danmarkskortet i forhold til at have modet til at gøre noget andre ikke har gjort endnu. En skole som denne vil vise, at Fredericia ønsker vækst, hvor man ikke går på kompromis i forhold til hvad væksten betyder i for vores fælles natur og for vores medmenneskers muligheder og trivsel.

Lad os vækste både grønt, medmenneskeligt og økonomisk.

Søren Haastrup
Byrådskandidat
Alternativet Fredericia