Jeg har været kulturredaktør på Fredericia AVISEN i over to år nu og et tilbageblik på de kulturelle tilbud får mig til tasterne. Det har været en stor fornøjelse at se udviklingen og med de seneste tendenser tør jeg godt sige, at vi på den kommercielle scene er blevet en lille kulturmetropol.

Tilbage i 2017 var jeg rimelig ny i den brede folkelige kultur i byen, jeg havde hænderne dybt begravet i undergrunden. I de to år der er gået har udbuddet af arrangementer af en hver art kun gået en vej, og det er stødt fremad.

Men jeg vil tillade mig at starte et andet sted, jeg flyttede til Fredericia tilbage i 2001 og efter et kort ophold på Djursland var jeg nærmest lige kommet fra Kongens København. Det er dybt urimeligt at sammenligne vores kære hovedstad med Fredericia, særligt for 18 år siden.

De første mange år var min kulturelle frist stillet på Ungdommenshus, som jeg altid har synes har haft et strejf af storby over sig. Resten af byens stiftede jeg ikke så meget bekendskab med, hvis skyld det var kan vel diskuteres. Men synligheden af byens arrangementer var enten trykt i avis, som jeg ikke læste eller opsat på plakatsøjler i byen. Den gang var musik i min verden noget man hørte på Ungdommenshus eller på Det Bruunske Pakhus. Men med tiden forsvandt plakatsøjlerne og en overgang var jeg seriøst i tvivl om Fredericia var sovet ind, undtagen når kopibands indtog byen en aften, eller spillede i telt til et kræmmermarked i Madsby Enge.

Sommerrock
Black Income originalrock på Mair’s scenen til Sommerrock i Fredericia. Foto: Thomas Lægaard

Men tingene begyndte at tage fart og langsomt skred tingene frem i samspil med at byen åbnede sig i min bevidsthed. En dag ringer min mor og fortæller, at hun, min søster og min niece kommer til Fredericia og se teater. “What kommer i til Fredericia for at se teater”, tænkte jeg, da jeg slet ikke finder min familie højkulturelle overhovedet. Der var selvfølgelig tale om den populære kæmpe kommercielle amerikaniserede High School Musical i 2008. Det var det første strejf af Disneymagien som har ført Fredericia Teater helt op i toppen, og hvis nogle rynkede på næsen af om det kommercielle aspekt var langtidsholdbart, så har det vist sig at spillevende endnu. Faktisk spillede Fredericia Teater for nyligt på samme tid på både på hjemmebanen i fæstningsbyen og i Aarhus Musikteater, næsten som en magtdemonstration.

High School Musical på Fredericia Teater tilbage i 2008. Foto: Fredericia Teater

“Jeg kender flere Aarhusianere som melder tilbage, at det er noget af det bedste teater de har set overhovedet”

Det har gået fremad næsten som en belønning for mange års vedholdenhed gennem transformeringen fra de gule giftskyer til højt til loftet og masser af kultur.

2019 har allerede været ved at tage pusten af mig. Tøjhuset har udover at holde sit program vist tænder ved flere udendørs arrangementer som har samlet Fredericianerne i Gothersgade syd. Vores faste 6. Juli Jazz har også leget og forbedret koncepterne. Bluesforeningen holder fast og Ungdommenshus har også fået et godt bid med deres Rockabilly-arrangement. Med Sune Rasmussen ved roret begynder man at se transformationen fra de pre-bookede arrangementer, han overtog. Det har været forfriskende med nogle bookinger så lå ud over det mest populære, som for eksempel svenske Loop Troop Rockers.

Looptroop Rockers på Tøjhuset. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Gennem de sidste år har EventC også leveret en perlerække af arrangementer, faktisk har de i år næsten været over hele byen og Lillebælt. Der har blandt andet været fest i kastellet, thansen ARENA, arrangementer på teateret og sidst men ikke mindst, så ser jeg nu Eksercerhuset som et fast event- og spillested. EventC skal have stor ros for kreativiteten og måden de kan blive ved med præstere og stadig finde frivillige, der vil gå de ekstra skridt.

Fredericia Teater behøver næsten ikke nogen introduktion, på mange måder synes jeg, at de skal have ros for at have bredt sig længere ud blandt os lokale ved flere arrangementer, som da Disney Magic anlagde ved Esplanaden og de leverede en flot udendørsdørskoncert. De mange skuespillere, som lever og bor i Fredericia under deres forestillinger, er med til at give liv og en farverig midtby.

Fredericia Shopping har ligeledes afholdt en række imponerende events i midtbyen, de faste traditioner vedligeholdes og nye kommer til. Mens jeg har været kulturedaktør er Julebyen blevet en fast tradition. Fredericia Bibliotek har her et stort program i alle retninger, lige fra de mindste, til dybe foredrag eller videnskab.

Beatles
Teater Malstrøm overlevede budgetforhandlingerne og spiller videre. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Vi har set Teater Malstrøm, næsten spille og synge sig udover rammerne i Det Bruunske Pakhus. De har tiltrukket så mange frivillige, at de har fået egen systue og besat flere funktioner så selve skuespillerne kan koncentrere sig om at spille. Frygten for at Det Brunnske Pakhus blev et spøgelseshus har Teater Malstrøm gjort til skamme.

På teatersiden har Fredericia også en undergrundsperle, som jeg spår større tider i de kommende år. Teater Figuletta med den kreative dukkemager Bonnie Lykke i front, er både voksne og børn blevet underholdt både på Det Bruunske Pakhus og på gaderne i Fredericia.

På underholdningsfronten er også kommet Lecture, som med lige dele spændende foredrag og festlige børnearrangementer har sat liv i nogle af de forskellige samlingssteder byen har.

Jørgen Leth skriver autografer efter et Lecture-arrangement. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Hvis man skulle blive nervøs for om det eksisterende Fredericia Teater bliver et ekkokammer af tomhed, når vi får og skal have et nyt teater, så er der arvtagere nok til af genfylde rammerne i Prinsessegade i mine øjne.

Der er langt flere arrangementer, som jeg ikke har nævnt, jeg har slet ikke bevæget mig ud af byen. Vi er slet ikke nået til kunst, krydstogt eller sportsarrangementer og de mange foreninger der gang på gang er med til skabe liv.

Ideen med at fremhæve den aktivitet der foregår i byen, er at opremse hvad der egentlig er sket bare i år. Men det er faktisk svært at få det hele med, så jeg gennemgår bare lige lidt overfladisk nogle overskrifter og effekten deraf.

Kunst:

Fredericia Kunstforening har trukket store navne til og i deres koncept med at tiltrække udenbys kunst, har de skabt en fed og inspirerende base. Der er lokale atelier og kunstnere som selv promovere deres kunst, der er en urbane graffiti og streetart muligheder. I Kanalbyen har man også trukket kunst ind i hjemmene på de nye boliger. Jeg mener nu, at den professionelle udenbys kunst står så stærkt og er så meget i lyset, at den lokale undergrund må ulme i sådan en grad, at den vil bryde frem igen, gerne kommercielt, men også som en autonom modvægt.

Sport:

Byen har fået et ligahold og skabt en kæmpe fanbase, flere gange har Fredericia Håndboldklub fyldt thansen ARENA. Der er kommet en ekstra fangruppering udover HK Ultras, nemlig den Røde Mur, hvor næste generation af fans står klar i kulissen. FC Fredericia har i mange år i dele af turneringen snuset til oprykning til landets bedste række. I år er de seriøse bejlere til oprykning og ud af det blå har de fået en af de største fanbaser i NordicBet ligaen. Desuden har der været masser af de velkendte store atlet-sportsarrangementer i midtbyen og store events som Ladys Mud Race sender ufatteligt mange mennesker til vores by. Det giver forbilleder og håb for byens unge at se professionelle sportsudøvere, og byen viser, at vi kan være med i de bedste rækker.

Den røde mur, ungdomsspillerne hylder deres helte. Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN.

Musik:

Med de udbud der har været, har fredericianerne været meget forkælede. Der har været et hav af arrangementer og man har kunne tilgå flere af dem i forskellig klasser på mange flotte lokationer i byen. VIP er blevet en stor del af flere koncerter, men også gratis fornøjelser sniger sig ind. Sommerrock, som man ikke troede kunne fylde mere, fik en lillebror på Axeltorv skabt af frivillige. Der er ikke en stærk scene til de lokale musikere, hvis skyld det er, kan også være diffus, fordi der lægger et stort selvpromoveringsapparat i at være musiker. Men ligesom med kunsten, så håber jeg, at undergrunden bobler og gerne bobler over endda.

Der slåes på tromme til 6. juli sørgemarch – Foto Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

6. Juli og Krydstogtanløb:

Da jeg flyttede hertil Fredericia, var 6. Juli nærmest en helligdag, faktisk på så mange måder, at intet måtte ændres eller der skete ikke andet på samme tid. Nu er intet helligt der kan være arrangementer oven i, bare rolig Fredericia, 6.Juli er stærkt nok til at blive omfavnet af andre aktører. Faktisk er 6. Juli-brandet så stort og stærkt, at det kan vokse og udbygges.

Krydstogt anløbene er kommet for at blive, jeg vil ikke indgå i den miljømæssige del, men forholde mig til det liv, vi ser i byen. Det er en fornøjelse at se, hvordan folk udefra ser og bruger vores by. Alt for mange hænger sig i om de nu også køber noget, men jo mere åben og positivt vi får vores by til at fremstå, des større en gevinst kommer tilbage i branding.

I den forbindelse med både 6. Juli og Krydstogtanløb, kan jeg på ingen måde forstå, at vi ikke står og graver ud til et Fæstningscenter. Mange af krydstogtturisterne tager til Odense og Jelling på grund af kulturhistorie, vi har en ligeså stærk historie her, vi ikke kan finde ud af at folde ud mere end et par dage om året.

Gule hegn og krydstogt anløb er blevet en fast del af årstiderne i Fredericia. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var aldrig mening at det skulle blive så langt, men det er vigtigt for en tidligere storkritiker af kulturen i Fredericia, men det er vigtigt for mig at pointere, det står altså ret godt til.

Vi er en lille metropol her, som kan og skal udbygges. Vi skal også have en undergrund.