Hele 87 % af de 6-9-årige på skolevejene bruger cykelhjelm. Men for de voksne mellem 26-60 år er det kun 27 %, der har spændt hjelmen. Det viser en ny cykelhjelmstælling, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført i 28 byer i hele landet.

I den aktuelle kampagne ”Nederen forældre” sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fokus på de udfordringer, det kan give, når man som forælder vil have sin teenager til at blive ved med at køre med cykelhjelm. Hvis den indsats skal lykkes, er det vigtigt, at forældrene selv tager hjelmen på. Ellers klinger det hult, når forældrene taler om vigtigheden af at køre med cykelhjelm.

– Børn lægger meget mærke til, hvad forældrene gør. Hvis forældrene ikke kører med hjelm, sender de et signal til deres børn om, at det ikke er vigtigt. Hvis man vil have sit barn til at blive ved med at køre med cykelhjelm, så er det en rigtig god ide også selv at gøre det, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Undgå hjerneskade – brug hjelm
Hos Hjerneskadeforeningen bakker man op om kampagnen, så både flere unge og voksne spænder hjelmen, da selv en hjernerystelse kan give seriøse skader.

– Hvis man slår hovedet, kan det få alvorlige konsekvenser. Et brækket ben eller en arm kan gro sammen. Men hjernen er meget mere skrøbelig, så det kan få store konsekvenser for hele familien og samfundet, hvis man får en hjernerystelse som i værste fald kan medføre en hjerneskade, siger Svend-Erik Andreasen, direktør i Hjerneskadeforeningen.

Mange vil købe en hjelm
I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik (Cyklistundersøgelse 2013) spurgte man de cyklister, der ikke kørte med en hjelm, hvorfor de ikke anvender cykelhjelm. Af dem svarede 36 %: “Jeg vil gerne, men har ikke købt en endnu”.

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden flere til at få gjort noget ved det og købe en cykelhjelm. Især hvis man har børn, er det et vigtigt signal at sende til børnene, at cykelhjelme både er for børn og voksne. Det gør det også nemmere at forklare børnene, at når de bliver teenagere, så skal de stadig køre med hjelm, selv om nogle af vennerne er begyndt at droppe den.

Nederen forældre
Den 1. september lancerede Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en ny, landsdækkende kampagne med titlen “Nederen forældre”. Kampagnefilmen hylder de forældre, der selv kører med hjelm og samtidig kræver at deres børn og teenagebørn også gør det. Kampagnefilmen kan ses på http://www.facebook.com/nederen og http://www.sikkertrafik.dk samt Youtube (”Nederen forældre”).

Så mange bruger cykelhjelm: Fakta fra undersøgelsen ”Brug af hjelm blandt cyklister”, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

På skoleveje – brug af cykelhjelm:
6 – 9-årige: 87 %
10 – 12-årige: 64 %
Over 12 år: 28 %

På almindelige veje – brug af cykelhjelm:
Under 11 år: 74 %
11 – 15-årige: 47 %
16 – 25-årige: 14 %
26 – 60-årige: 27 %
Over 60 år: 31 %

Cykelhjelmstælling er baseret på tællinger blandt 13.800 cyklister i 28 kommuner i Danmark – både i større byer, mindre byer og på landet.

(Foto: Rådet for Sikker Trafik )