Hele 203 unge elever på EUC Syd i Sønderborg, EUC Vest i Esbjerg og Hansenberg har i årets første seks måneder underskrevet en kontrakt med en virksomhed om at få en læreplads som håndværker. Tømrerfaget er mest populært. Her har 132 af de unge fået læreplads.

– Hvis vi skal have flere til at søge ind på erhvervsskolerne, så er det vigtigt, at vi kan skaffe lærepladser, og det glæder mig, at selvom krisen stadig kan mærkes ude i vores lokale virksomheder, har flere alligevel taget en lærling ind, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen, og tilføjer:

– Flere af vores sydjyske kommuner har også indgået en partnerskabsaftale med Dansk Byggeri med det formål at sikre, at flere unge får en læreplads. Det er i høj grad lykkes, og jeg håber, at vi også får de sidste kommuner med, så endnu flere unge kan få en læreplads.

Indtil videre har Billund, Fredericia, Haderslev, Varde, Vejen og Vejle kommuner indgået en partnerskabsaftale. Kolding har også sagt ja til en partnerskabsaftale, og er på vej ind i samarbejdet. Men ifølge Dansk Byggeri Sydjylland er regeringen desværre på vej til at gøre det sværere at skaffe lærepladser.

– Hvis regeringen holder fast i at stoppe BoligJob-ordningen ved årsskiftet, så får det også konsekvenser for antallet af lærepladser. Ordningen giver cirka 5.000 arbejdspladser fordelt ud over hele landet – heraf er ti procent lærepladser – og de arbejdspladser og lærepladser vil jo forsvinde sammen med ordningen. Det er ærgerligt, og jeg håber, at regeringen kommer til fornuft og forlænger ordningen som en del af finansloven, siger Michael Mathiesen.