Hos EUC Lillebælt har man gennem årene haft stor gavn af at sende elever og lærere afsted på udlandsophold forskellige steder i Europa. Det gode erfaringer giver kun blod på tanden til mere – og nu har de fået en ny hæder med i tasken. De er nemlig blevet ERASMUS-akkrediteret, hvilket letter ansøgningsprocedurerne i fremtiden.

– Det er noget vi har praktiseret i mange år. Det her er afløseren for det charter vi havde før. Det forsimpler ansøgningsprocedurerne for os. Nu løber det frem til og med 2027, forklarer Laila Wilkinson, projektkoordinator hos EUC Lillebælt.

Akkrediteringen giver mulighed for, at EUC Lillebælt kan fortsætte det arbejde de allerede laver med at sende elever afsted til udlandsophold. Dette sker gennem en række gode partnerskaber, men hele tiden søger Laila efter nye mulige partnere, der dels kan gavne EUC Lillebælts elever, men også partnere hvor EUC Lillebælt kan være til gavn.

– Gennem de her ophold og aktiviteter vi har, der har vi fået en gensidighed med skolesamarbejder. Der laver vi udveksling, ikke nødvendigvis samtidig og af samme varighed, men det gør at vi har været hinanden behjælpelige. På grundforløbene har jeg haft udsendelse hvor de har været afsted på et 14 dages ophold – og samtidig har jeg taget imod nogle af deres og haft dem med ude i virksomheder. Jeg har også haft sendt lærlinge direkte ud i virksomheder i et andet land, forklarer Laila Wilkinson.

– Det her er udviklet over tid – og det er noget jeg forsøger at vedligeholde. Det er både på nettet, men også i takt med at vi sender elever ud eller tager imod elever. Så typisk når elever er afsted, så er det også med at tage ud og besøge virksomhederne, fortsætter hun.

Corona har gjort det sværere

Coronapandemien har sat sine begrænsninger for Lailas arbejde med at sende elever ud i Europa – og der var også elever på besøg i Danmark, der desværre måtte sendes hjem igen.

– Lige da vi lukkede ned i marts sidste år, der havde jeg 12 elever i Danmark: 5 fra Finland, 6 fra Norge og en enkelt i virksomhedspraktik fra Norge. Omvendt havde jeg to afsted i Norge, der også måtte blive sendt hjem, fortæller Laila.

– I november kom der to franske lærlinge heroppe, der var som procesoperatører hos Strib Spildeband i kombination med os. De nåede at være her i november – og vi skulle så have sendt nogle til Bordeux ude på et vinslot, men det blev aflyst. Det var ærgerligt med et nyt projekt og en ny partner. Men vi samler helt sikkert op når vi igen kan rejse ud, lyder det fra en ærgerlig, men optimistisk Laila Wilkinson.

– I forbindelse med nedlukningen har vi ikke kunnet gøre så meget. Jeg har haft en enkelt elev afsted, der var nyuddannet. Det var en nyuddannet guldsmed der fik det til at passe med tests og karantæne. Hun var så i praktik i hele januar på Island. Da hun kom hjem havde reglerne ændret sig, men samtidig var hun blevet hjemsendt, så det passede med at hun kunne gå i karantæne, forklarer Laila.

Fremtiden er sikret gennem hårdt arbejde

Det er det hårde arbejde EUC Lillebælt har lagt indtil nu, der gør forskellen, fortæller Laila. Den nye akkreditering giver lettere adgang i fremtiden og det vækker glæde hos projektkoordinatoren.

– Akkrediteringen betyder, at vi er sikret fremadrettet. Vi har oparbejdet en stor anerkendelse fra Styrelsen. Særligt for vores gensidighed og fordi vi har mange lærlinge og nyuddannede afsted. Nogle af dem, hvis de har været afsted med Erasmus før, så har de allerede et lille spædt netværk, som flere af dem tænker at bruge det første år af arbejdslivet på at udvide, fortæller Laila Wilkinson og fortsætter:

– På den måde har jeg hjulpet dem afsted med et Erasmus-tilskud. Jeg havde to smede der rejste afsted, uafhængigt af hinanden, de er lige kommet hjem. Men de rejste afsted for at få et år med hår på brystet. Det var også som nyuddannet. Det er en mulighed vi har, fordi vi er tildelt den her akkreditering.