Det var en af skovens besøgende, der i sidste måned gjorde opmærksom på, at de grønne områder ved Susåens bred led under de mange besøgende nu, hvor vejret langsomt blev bedre. På trods af de opstillede skraldespande var det alligevel muligt at finde affald i skovbunden og langs stier og å. Det synes Grundskoleleder Anne-Louise Boelsmand var en rigtig ærgerlig situation, da det jo netop er i sommermånederne, at de grønne områder er allermest populære.

Vi har hvert forår en stor skraldeindsamling for alle skolens elever i forbindelse med projektet ”Grønt flag – Grøn skole”. Der får området en tur. Men vi kunne jo godt se, at den lokale borger havde ret, og derfor spurgte vi lærerne om der ikke var nogle, der ville melde sig og klasserne til at tage en tur dernede. Det gjorde vores 7. årgangsteam”, fortæller Anne-Louise Boelsmand i en pressemeddelelse.

Det føles godt at gøre en forskel

Lørdag morgen blev eleverne opdelt i grupper og gik ud i skovene mellem skolen og byen og på den anden side af skolens idrætsplads, hvor den nye løberute med fitnessstationer er placeret. To klasser gik ud i skoven med gåpåmod og godt humør.

Det betyder rigtig meget at være med til at passe på naturen og Herlufsholms skove, også selvom det ikke kun er os, der bruger området”, fortæller Sofie Pallisgaard, og de to andre elever i hendes gruppe nikker samstemmende. ”Noget af skraldet, vi ser i skoven, kan vi godt se kommer her fra skolen. Andet er nok fra andre besøgende. Men der er jo nogen, som skal tage skraldet, og det gør vi gerne”, tilføjer Micas Terp.

Skolens nærområde gennemgås ugentligt af Herlufsholms blå mænd, som gør et stort arbejde i forhold til at indsamle skrald og holde områderne pæne og rene. Det værdsætter eleverne, og derfor føles det også ekstra godt at være med til at give en hånd, så der kan samles ind i et endnu større område. ”Jeg cykler tit gennem skoven ned til byen og synes, det er et utrolig smukt område. Det ødelægger lidt fornøjelsen, hvis der ligger skrald. Så føles det godt at gøre en forskel. Ikke kun for mig, men også for andre”, fortæller gruppens sidste medlem Ea Cornelia Lindbjerg Hansen.

Miljøet er på dagsordenen

Elevernes fokus på socialt arbejde er ikke noget nyt. Som en fast, integreret del af fritidsaktiviteterne kan eleverne både melde sig til velgørende arbejde, som for eksempel indsamlingsevents til fordel for SOS-Børnebyerne, eller de kan fokusere på dyr og natur gennem fritidsaktiviteterne World Wide Fund for Nature og det mere klassiske miljøhold. Det hjælper dem med at forstå deres påvirkning af naturen, men også hvordan de kan gøre en forskel.

Jeg er utrolig stolt over, at de bare tager opgaven på sig uden brok,” fortæller Grundskoleleder Anne-Louise Boelsmand. ”Det er måske ikke den sjoveste måde for en gruppe unge mennesker at bruge deres lørdag formiddag på, men de gør det alligevel, fordi de forstår vigtigheden af det. Det imponerer mig en del, når jeg oplever den attitude, og jeg kan slet ikke rose dem nok”.