Dykningens Dag den 30. maj: Fyns Dykkercenter og VisitMiddelfart inviterer til Dykningens Dag. Årets nyhed er tre nye dykkerstier, som indvies af borgmester Steen Dahlstrøm, Middelfart Kommune.

Traditionen tro markerer Middelfart og Fyns Dykkercenter Dykningens Dag med et festligt arrangement for såvel nybegyndere som erfarne dykkere og deres familier. Kl. 10 indvier borgmester Steen Dahlstrøm tre nye stier, der leder dykkere på undervandstur langs afmærkede ruter. Stierne er et resultat af et samarbejde med havbiolog Søren Larsen, Dykkerklubben-Marsvinet, Fiskeri LAG Fyn, Friluftsrådet, Middelfart Sparekasse, Middelfart Kommune & VisitMiddelfart.

Formidling under vand
Undervandsstierne er forsynet med særligt vandtætte infoskilte på dansk og engelsk, som fortæller, hvad snorkel- og flaskedykkere kan opleve undervejs og -vands. Hvem ved for eksempel, at sønelliken jager med ”bue og pil”, og at tangsprællen har antifryse-proteiner i blodet? Og hvem forestiller sig, at ålekvabben føder op til 300 levende unger, og at sjældne fisk som buskhoved, sortvels og hårhvarre gemmer sig i huler på revet? En af hovedmændene bag informationer og udvikling af stier er havbiolog Søren Larsen.

Åbner for ny verden
– Der er så meget at se under vandet, men ofte skal dykkere gøres opmærksom på, hvad de skal kigge efter. Dyrene er fantastisk gode til at camouflere sig. Det er de simpelthen nødt til, for ellers bliver de ædt af de tusindvis af sæler og marsvin, der lever i Lillebælt. Infoskiltene skal åbne dykkernes øjne for den verden af dyreliv, som umiddelbart er svær at få øje på. For eksempel gemmer fladfisk sig på havbunden og sætter kun aftryk, tangålen er lang, tynd og står lodret og ligner ålegræs, og ulken gemmer sig bag sten og ligner en sådan, fortæller Søren Larsen.

Sværhedsgrad er forskellig
Alle tre stier er ca. 50 meter lange og tilgængelige året rundt. For nybegyndere er snorkelstien ved Kongebro Havn en oplagt mulighed. Stien ved stenrevet ved Dykkerklubben Marsvinet er velegnet til flaskedyk for begyndere, mens den tredje, stenrevet ved Søbadet har flere udfordringer og er målrettet erfarne flaskedykkere. Også naturoplevelser er forskellige. Hver sti og hvert stenrev har sine karakteristika.

Nøgleord er tilgængelighed Søren Larsen fremhæver tilgængeligheden som det mest unikke ved stierne. – I Danmark er det kun i Lillebælt, at dykkere kan hoppe direkte i vandet fra strandkanten og opleve stenrev med et varieret dyreliv og samtidig få information undervands. Strømmen gør, at stierne ikke sander og mudrer til, så de er rimeligt langtidsholdbare. Jeg er sikker på, at stier og rev vil trække endnu flere dykkere til Lillebælt. Et område, som i forvejen har ry for at være et af Nordeuropas bedste dykkersteder, fastslår Søren Larsen.

 

Alle er velkomne
Dykningens dag er en traditionsrig begivenhed, der hvert år afholdes flere steder i landet. Her møder dykkere hinanden, udveksler erfaringer og gode tips og tricks. Dykkerne kan teste nyeste udstyr fra dykkerproducenter, og der er mulighed for at få et prøvedyk. Dagen er for alle – dykkere som ikke dykkere. Fra snorkeldykkere og passionerede fritidsdykkere til erfarne dykkere med hundredvis af dyk.

 

Fakta

Dato: Lørdag d. 30. maj

Tid: kl. 10.00 – ca. 14.00

Sted: Søbadet, Søbadvej, 5500 Middelfart

Arrangør: Fyns Dykkercenter og VisitMiddelfart

 

Program

Kl. 10.00 – Velkommen til Dykningens Dag.

Velkomst og præsentation af dagens program ved ejer af Fyns Dykkercenter Leif Olesen. Herefter officiel indvielse af dykkerstier ved Borgmester Steen Dahlstrøm.

Undervandsstierne er etableret i samarbejde med Havbiolog Søren Larsen.

Kl. 10.30 – Prøvedyk for alle efter først til mølle princippet.

Forhåndstilmelding kan ske her: http://www.fyns-dykkercenter.dk/provedyk/dykningens-dag

Kl. 11.00 – Filmforevisning v/ havbiolog Søren Larsen. Søren Larsen var den første til at introducere undervandsstier i Danmark og har været med til at etablere alle tre undervandsstier i Middelfart.

 

Kl. 11.30 – Præsentation af den perfekte båd til dykkerture v/Fyns Dykkercenter.

Kom og se Fyns Dykkercenters nyindkøbte Aluguard offshore båd fra Tuco Yacht Værft i Faaborg, som er udstyret med 2 stk. kraftige 350 HK Mercury Verado motorer.

Kl. 12.00: Salg af hjemmelavet burgere og sodavand.

Kl. 12.30: Guidet dykkertur med divemaster fra Fyns Dykkercenter.

Martin Wolffhechel fra Fyns Dykkercenter guider interesserede igennem dagens dyk.

Dagen forventes afsluttet ca. kl. 14:00.