”Man jagter et monster og fanger et menneske”, sådan lyder det fra en af de betjente, seerne kan møde i første afsnit af serien ‘Forbrydelsen i virkeligheden’. Og det er ikke kun forbryderne, der kan vise sig at være mere almindelig, end man måske umiddelbart skulle tro. Også de betjente, hvis job det er at afsløre og anholde de kriminelle, er ikke nødvendigvis kampklædte og rå, men helt almindelige mennesker.

Virkelighedens politiarbejde

Mange danskere kender fiktionsserien ‘Forbrydelsen’, hvor Sofie Gråbøl i rollen som vicekriminalkommissær Sarah Lund opklarer uhyggelige forbrydelser. Men de færreste af os ved, hvordan det foregår, når virkelighedens politi opklarer virkelige forbrydelser.

I serien ‘Forbrydelsen i virkeligheden’ får vi et helt enestående indblik i politiets og anklagemyndighedens hverdag, når vi får lov til at være med i alle aspekter af deres arbejde. Kameraholdet har fået en unik mulighed for at kommer helt tæt på i en række forskellige sager rundt omkring i Danmark. Seerne får dermed mulighed for at oplever nogle af de forskellige tilgange politiet bruger alt efter, hvilken type kriminalitet, der er tale om – og der er langt fra fiktionens monstrøse forbrydere og heroiske betjente til de helt almindelige mennesker, vi møder i virkelighedens verden.

Fra anmeldelse til domsfældelse

I ‘Forbrydelsen i virkeligheden’ følger vi de enkelte sager hele vejen fra den første anmeldelse til den endelige domsfældelse – også når der ikke er brug for drama og udrykning på patruljevognen. Som første program i serien viser, kan det i virkeligheden være mere hensigtsmæssig for betjentene at møde op i civil og tale stille og roligt med den de skal anholde.

”Der bliver vist rigtigt mange både danske og udenlandske fiktionsserier om politiarbejde på dansk tv. De giver massere af underholdning og drama, men har når alt kommer til alt ikke ret meget med virkeligheden at gøre. Samtidig er det de færreste mennesker, der kommer i direkte kontakt med virkelighedens politiarbejde. I ‘Forbrydelsen i virkeligheden’ møder vi de mennesker, der opklarer virkelighedens forbrydelser og bliver meget klogere på de mange nuancer der er i politiets og anklagemyndighedens arbejde,” siger redaktør Anders Thomsen fra DR Medier.

I det første afsnit følger vi afdeling for IT-kriminalitet hos Østjyllands Politi i en sag om distribution af børnepornografi. Vi er med helt fra begyndelsen når betjentene henter manden, ransager hans hjem og efterfølgende undersøger hans computer for indhold. I løbet af programmet møder vi også betjente fra Rigspolitiets afdeling for IT-kriminalitet og en sexolog fra Rigshospitalet, der arbejder med pædofile.

Første program af ‘Forbrydelsen i virkeligheden’ sendes på DR1 den 1. september 20.45

(Foto: DocEye )