I år er det 25 år siden, at Danmark, som det første land i verden, vedtog loven om registreret partnerskab indgået af to personer af samme køn. Homoseksuelle par fik dermed samme rettigheder og beskyttelse som ægteviede.

Den 7. juni 2012 vedtog folketinget en ny lov, som gav homoseksuelle par lov til at blive gift på traditionel vis. Loven trådte i kraft den 15. juni samme år, og Danmark blev dermed et af flere lande, som vedtog kønsneutrale ægteskaber.

Dette ”jubilæum” ønsker organisationen Danske Blomsterhandlere at markere, når der om godt 14 dage afvikles DM i Blomsterkunst i Ridehuset i Aarhus. Ved konkurrencen den 20. og 21. september skal 22 af landets bedste blomsterdekoratører løse tre opgaver – to åbne og en hemmelig. Den første opgave er et særligt brudearbejde til et homoseksuelt par, der skal giftes. Denne opgave vækker allerede nu stor opmærksomhed i udenlandske blomsterdekoratørkredse.

De skrappeste dekoratører i Norden

DM i Blomsterkunst afvikles hvert 2. år. Ridehuset i Aarhus er for anden gang i træk den den fysiske ramme om konkurrencen, og det er Interflora og organisationen Danske Blomsterhandlere, der står bag konkurrencen.

Danmark er et af de skrappeste lande i Norden, når det handler om at dyste i blomsterkunst, og tidligere på året vandt det danske landshold en sølvmedalje ved Nordisk Mesterskab i Stockholm. En af dekoratørerne fra landsholdet, Kristine Lyngsaa Gudiksen, sikrede sig personligt en guldmedalje ved samme mesterskab, og forbereder sig i denne tid til danmarksmesterskabet i Aarhus.

International anerkendt dommer

Kristine Lyngsaa Gudiksen tænker masser af kreative tanker, samtidig med at hun passer arbejdet i den over 110 år gamle blomsterbutik, Iris Blomster, i hjertet af Fredericia. Forretningen ejes og drives af Lene Møller Christiansen, som også er en af landets skrappeste blomsterdekoratører. Siden slutningen af 1990´erne har hun vundet et væld af konkurrencepriser både inden- og udenlands. I dag er Lene Møller Christiansen en international anerkendt dommer og formand for Danske Blomsterhandleres uddannelsesudvalg.

– For at markere 25 år med mange betydelige landvindinger for homoseksuelles rettigheder har vi bestemt, at én af de tre opgaver ved DM i Blomsterkunst skal være et brudearbejde til et homoseksuelt par, som skal kunne bæres af begge parter, fortæller Lene Møller Christiansen.

Et andet sted i landet – i Trine Norbys blomsterbutik, Årstidens Blomster, i Helsinge tænkes der også masser af kreative tanker omkring den åbne opgave, brudearbejdet for det homoseksuelle par. Sammen med Kristine Lyngsaa Gudiksen fra Fredericia var Trine Norby med til at vinde den nordiske hold-sølvmedalje.

Regerende sjællandsmester

Den spinkle rødhårede Trine Norby er i dag regerende sjællandsmester. Fire gange har hun vundet det sjællandske mesterskab, der afvikles hvert 2. år. I år er det 10. år i træk, at hun skal deltage i danmarksmesterskabet, og hun er allerede gået i træningslejr. Der er hård kamp om placeringerne ved DM-konkurrencen i Århus. I 2011 vandt Trine Norby guld ved en landart-konkurrence i Sverige, og i 2012 vandt hun Tivolimesterskabet.

Den regerende Danmarksmester fra 2012 er Berit Skjøtgaard Laursen fra Blomsterværket Pindstrup i Aarhus.

I alt deltager der 22 blomsterdekoratører – 15 seniorer og 7 juniorer. De har alle kvalificeret sig ved regionale mesterskaber. Fra København deltager 2, fra Midt- og Nordsjælland 2, fra Midtjylland 3, fra Aarhus 4, fra Fyn 3, fra Sydøstjylland 3, fra Nordjylland 3 og fra Sydvestjylland 2.

Video med Lene Møller Christiansen og Kristine Lyngsaa Gudiksen fra Iris Blomster i Fredericia.

Besøg også Facebooksiden for DM i Blomsterkunst 2014 på: http://www.facebook.com/blomsterdm2014

( Foto – video og tekst : KVIST KOMMUNIKATION )