I en serie på 21 artikler kan du som læser af Fredericia AVISEN få et større indblik i hvem dine folkevalgte politikere er. Vi vil tage jer med på en tur bagom politikerne: Hvorfor er de egentlig i politik? I denne uge er det Enhedslistens Cecilie Roed Schultz der fortæller om hendes indgang i politik.

”I virkeligheden var det nok fordi jeg ikke følte mig hørt. Jeg meldte mig ind i SUF da jeg var 15 og arbejdet politisk i mange år. Jeg havde bevidst forsøgt at undgå det med at træde ind i politik sådan for alvor. Jeg valgte at jeg skulle prøve noget andet end alt det politiske, jeg var blevet mor og kommet hjem til Fredericia”, indleder Cecilie Roed Schultz, der har været en del af Fredericia Byråd siden valget i 2013.

”Min søn skulle i børnehave, da der ikke var plads i vuggestuen. Der følte jeg mig ikke hørt. Jeg blev medlem af forældrerådet, jeg skrev læserbreve og sad til møder med politikerne. Jeg prøvede at kæmpe imod de besparelser der var”, forklarer Cecilie og fortsætter:

”Vi var nede på, at vandet blev sparet væk. Før havde de en kop med navn på så de kunne drikke vand, der skulle man selv have en drikkedunk med. Telefonen på stuen blev sparet væk. Det er flere år siden at ture ud af huset og mælk blev sparet væk, vi var helt inde. Der var ingen lydhørhed. Der var intet at gøre. Da vi fik nummer to fik jeg helt ondt i maven over, at skulle aflevere om morgenen med de forhold”.

”Jeg var medlem af Enhedslisten, og blev ved med at rende ind i folk, der tog fat i mig og ville have mig til at være aktiv og stille op til byrådet. Det var smigrende, men jeg kunne ikke se hvordan familielivet skulle fungere”, fortæller hun og fortsætter:

”Jeg startede nyt arbejde i en anden by, min mand læste på Sjælland, jeg kunne ikke se hvordan det skulle hænge sammen. ’Men vi begyndte at gå til politik’. Det blev en stor del af vores identitet, og vi havde rejst meget sammen i Europa og lavet demonstrationer”.

”Der fortsatte de med at presse på at jeg skulle stille op. Jeg troede der var en reel risiko for at blive valgt, og ja jeg siger risiko og ikke chance. Men det så svært ud, så jeg tog imod tilbuddet og brugte de tre uger med valgkamp. Jeg savnede at være på gaden med politiske budskaber. Så stillede jeg op, og endte med at blive valgt ind”, siger Cecilie.

”Hvis man kigger på billederne fra den aften, så ser jeg mere chokeret end glad ud. Men da jeg havde sovet på det i et par dage, så kunne jeg godt se mulighederne i det. Så har jeg været glad for det siden”, fortsætter hun.

”Jeg er kommet en del på Ungdommenshus, og der var politikerne ikke ’venner’, og det miljø jeg var en del af omkring Jagtvej var det samme. Det er ikke et miljø hvor politikere er nogen man ser op til”, forklarer Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

”Jeg ville også forandre rollen, så borgerne kunne identificere sig med sit byråd. Jeg havde svært ved at se mig selv i den stereotype rolle. Der manglede repræsentative, der manglede unge at spejle sig i og kvinder at spejle sig i. Jeg ville gerne vise, at unge kvinder også kan være en del af lokalpolitik. Det er jo oftere kvinder der henter og bringer i daginstitutionerne, der deltager i forældremøder, der er ansat i velfærdsområderne. Så de er på den måde lidt tættere på”.

Hvorfor SUF og Enhedslisten?

”SUF var det svært at finde noget at være uenig i. Der sad jeg også i ledelsen, og var kontaktperson her i Fredericia i mange år. Der har jeg haft en masse tillidsposter, det var hjem”, svarede Cecilie.

”Jeg var blandt ligestillede – selvom vi var meget forskellige og havde forskellige indgangsvinkler, så havde vi et enormt godt fællesskab. Det var kampen for en bedre verden, lidt groft sagt”

”Jeg tror jeg allerede som barn var indigneret over uretfærdigheden, hvordan man kunne tillade det ske. Men at man lod folk være fattige, at man lod nogen dø af sygdomme der kunne kureres. Det kunne jeg ikke bære. Den indignation den voksede, og endte ud i et verbalt udtryk, min fremtoning, alle måder jeg kunne udstråle denne frustration”, fortæller hun og fortsætter:

”På efterskolen mødte jeg et medlem af SUF, og det var som puslespilsbrikken der blev lagt det rigtige sted, at vi kunne mødes. Følelsen af at være en del af noget større, det tændte noget i mig. Jeg var ikke i tvivl om, at det var stedet for mig”.

”Enhedslisten er jo samlet af mange fraktioner, så det er meget diverst. Jeg er blevet træt af fløjkrige og konflikter, så jeg har svært ved at engagere mig i interne anliggende, for jeg er blevet bedre til at sige pyt”, fortæller Cecilie.

”Man køber hele pakken, men nogle gange er noget vigtigere for mig end andet”

Hvad driver dig nu?

”Jeg har en dreng der er udredt med autisme, og har været hele det system igennem – og set mulighederne der. Det har virkelig åbnet mine øjne for ting vi kan gøre anderledes og bedre”, svarer Cecilie og fortsætter:

”Han er ikke ked af hvem han er, der kan jeg også lære meget af ham. Det tænker jeg ikke der er nogen grund til at lægge skjul på. Det har givet mig en viden om ting jeg havde svært ved at forstå”.

”Jeg kan godt lide kvantitative data og empiri og jeg elsker at nørde tal, men nogle af oplevelserne som mor og som ung i Fredericia har haft den største betydning i virkeligheden. Det er også der jeg kan mærke, at mit hjerte banker lidt hurtigere. Når jeg taler om skolerne, så ved jeg hvilket stort arbejde der ligger i det. Det tror jeg er sundt”, forklarer hun.

”Det farligste man kan gøre som politiker er at blive kyniker”, sluttede Cecilie Roed Schultz.

Følg med igen i næste uge, hvor en ny politiker vil være at finde i serien ”De 21 folkevalgte”.

https://www.facebook.com/Klokken-814326898594119/

Skriv en kommentar