Den 1. oktober 2017 overgår Danmark fra radioformatet DAB til DAB+. Det sker for at give plads til flere radiokanaler til danskerne. Det betyder, at radioerne i mere end 300.000 biler skal genindstilles og testes for, om de er klar til det nye format.

Hvis man ejer eller kører i en af de over 300.000 biler, som i dag har en DAB-radio installeret, er der særlig god grund til at rette antennerne mod sin radio i den kommende tid. For søndag den 1. oktober lukker det nuværende DAB-signal, og samme dag skifter radiokanalerne til et nyt digitalt signal: DAB+.

Overgangen til DAB+ kommer til at berøre ganske mange bilister. Ifølge tal fra Branchen Forbrugerelektronik (BFE) var der i 2014 320.000 DAB-radioer i danske biler. Tallet dækker dog over et akkumuleret salg af DAB-radioer i biler, som også omfatter medieanlæg eller GPS med Bluetooth og DAB.

De fleste DAB-radioer kan allerede nu modtage DAB+. Alle DAB-radioer, der er solgt i danske butikker siden 2012, kan som udgangspunkt modtage DAB+. Dette gælder også biler. Men er ens DAB-radio købt før 2012, skal den muligvis udskiftes.

Tag testen

Det er nemt at teste, om bilens DAB-radio er klar til det nye format den 1.oktober. Først skal man genindstille sin radio. Det gør man ved at trykke på autotune/scan eller lignende. Hvis radioen herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler, lytter man allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+-signalet.

Selvom bilradioen understøtter DAB+, skal den alligevel genindstilles efter den 1. oktober for at indstille de nye kanaler. Man genindstiller sin radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis man har problemer, skal man kigge i manualen eller kontakte den forhandler, hvor man har købt sin DAB-radio.

Skiftet til DAB+ giver plads til cirka yderligere 12 landsdækkende kommercielle radiokanaler. Desuden sender en række regionale kommercielle radiostationer allerede i DAB+-formatet i forskellige regioner, bl.a. i Sønderjylland, Midt- og Vestjylland samt Østjylland – og det forventes, at der kommer flere til.

Guide: Sådan lytter du til digital radio i bilen

Via digital bilradio

De fleste biler i Danmark er udstyret med en FM-radio. Men der findes i dag et stort udvalg af digitale bilradioer, som man kan få installeret i sin bil, også selvom bilen er af ældre dato. Mange forhandlere og værksteder har løsningerne klar, så de kan hjælpe dig til at finde en digital bilradio, der passer til netop din bil – uanset hvor gammel den måtte være.

Bilmærker som Toyota, Ford, Hyundai m.fl. tilbyder skræddersyede digitale radioer til alle deres modeller. Flere bilmærker på markedet har allerede digital radio i deres nye modeller som standard eller tilbyder eftermontering.

Skal du skifte ud eller opgradere?
Du har mulighed for at opgradere din nuværende FM-radio med en DAB-adapter. Men ønsker du at få DAB+ uden flere dimser i bilen, kan du vælge at skifte det gamle apparat ud med mere moderne udstyr. Skifter du hele radioen ud, får du altså en alt-i-en-løsning.

Via DAB+-adapter
Med en adapter kan du beholde bilens nuværende radio. En adapter opgraderer din FM-radio til DAB+, og du vælger selv, om løsningen skal være synlig eller skjult.

En DAB-adapter får strøm via cigarettænderen, og en selvklæbende antenne kan diskret klistres på indersiden af forruden langs stolpen i højre side. Adapteren modtager så DAB-radiokanaler og konverterer signalet til FM, som bilradioen kan tolke. En DAB+-adapter kan købes fra ca. 450 kr. og opefter.

Vigtigt
Du skal være forsigtig med antennemonteringen, da en ringe monteret antenne går stærkt ud over signalet.

Tag kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information om muligheder og montering.

Via telefon

Med AUX/jackstik

Du kan sagtens få digital radio i din bil, selvom du hverken har en digital radio installeret eller en DAB-adapter. Hvis bilen har en moderne cd-afspiller, er der god chance for, at der også er en AUX-lydindgang. I moderne biler med integreret cd-afspiller i instrumentbrættet kan AUX-porten i visse tilfælde sidde mellem forsæderne eller ved handskerummet. Tilslutter du din smartphone til AUX-stikket, kan det være værd at bruge lidt ekstra penge på et lidt dyrere lydkabel – 3,5 mm “han-han” – af høj kvalitet, hvilket reducerer forstyrrende støj.

Med USB

Hvis du vil streame digital radio i bilen fra din smartphone via USB-tilslutning, kræver det, at bilen er udstyret med et digitalt infotainment-system og desuden understøtter Android Auto og/eller Apple CarPlay – afhængigt af styresystemet på din telefon.

Android Auto og Apple CarPlay tillader dig at styre din smartphone fra instrumentbrættet i din bil enten via touch-screen, stemmestyring eller kontrolknapper på rattet.

Mange nye bilmodeller understøtter Apple CarPlay og/eller Android Auto. På Androids hjemmeside [link: https://www.android.com/auto/] kan du læse mere om Auto og hvilke bilmodeller, der understøtter teknologien. På Apples hjemmeside [link: https://www.apple.com/ios/carplay/] kan du læse mere om CarPlay og hvilke bilmodeller, der understøtter teknologien.

Tag evt. kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information herom.

Via Bluetooth

Bluetooth er en trådløs teknologi, der gør det muligt at dele data over korte afstande, fx mellem din smartphone og det digitale infotainment-system i din bil. Således kan du også streame radio fra fx din smartphone og til bilens lydsystem. For at kunne koble din smartphone til din bilstereo skal begge enheder være bluetooth-kompatible. Enheder, der har indbygget bluetooth, kan kommunikere indbyrdes og er derfor ikke afhængige af andre datanetværk som wi-fi eller mobildata.

Bluetooth bruger strøm på din smartphone og er derfor ikke altid aktiveret som standard. Du skal derfor sikre dig, at bluetooth-funktionen er aktiveret på din telefon. Når du har aktiveret bluetooth, vil telefonen automatisk begynde at søge efter bilstereoens bluetooth – hvis altså denne også er aktiveret. Telefonen fortæller dig, når den er klar til at blive forbundet med radioen. I nogle tilfælde skal der indtastes en pinkode for at skabe forbindelse. Denne pinkode er angivet i bilradioens vejledning.

Tag evt. kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information. Der er som oftest også grundig information at hente på bilproducentens egen hjemmeside.