Vi kender det alle sammen i større eller mindre grad; Efteråret sætter ind, det går mod mørkere tider, og på landevejene bliver det vanskeligere eller direkte ubehageligt at køre, fordi man ser dårligere. Årsagen til dette kan faktisk være såkaldt natte-myopi, som mange lider af uden at vide det, og det sætter Louis Nielsen i Fredericia fokus på i uge 41.

– Populært sagt er der en hel del mennesker, der bliver nærsynede i mørke. Det bliver svært at se klart på afstand, og omgivelserne bliver sløret, forklarer Louis Nielsens ekspert på området, optiker Susan Larsen, der har været med til at udarbejde et prisbelønnnet projekt om natte-myopi, og hvordan problemet kan afhjælpes.

I et forskningsprojekt fra 2007, hvor 136 professionelle chauffører blev tjekket, viste 25 procent sig at lide af natte-myopi i en eller anden grad. Samtidig viser tal fra både Danmark og Tyskland, at en uforholdsmæssig stor andel af alle trafikulykker sker i mørke.

– Ved en simpel og hurtig synstest i mørke kan vi tjekke, om en person lider af natte-myopi. Langt de fleste kan hjælpes effektivt med en enkel og billig kørebrille med gultonede glas og/eller en lille minus-styrke, siger Susan Larsen.

Vind tur til Le Mans

I forbindelse med trafiksikkerheds-kampagnen byder Louis Nielsen blandt andet også på en landsdækkende konkurrence, hvor præmien er en tur for to til Le Mans 12.-14. juni 2015 til en værdi af 25.000 kr.

– Le Mans foregår jo til dels om natten, og jeg tror godt, at jeg kan garantere, at Tom Kristensen og de andre ikke lider af natte-myopi, siger chefoptiker Michael Biegala hos Louis Nielsen i Fredericia med et smil og tilføjer, at alle kan deltage i konkurrencen ved at udfylde en konkurrencekupon i butikken.

(Foto: PR )