Under sidste års budgetforhandlinger var der bred enighed om at skabe gode forhold for de mange Fredericianere, der går rundt med drømmen om at skabe deres egen virksomhed. Det betød blandt andet, at der blev sat en halv million kr. af til at lave et teknologiværksted. Her vil Fredericianerne kunne afprøve deres idéer, og skoler og uddannelsesinstitutioner kan undervise i fremtidens teknologier. Den nye projektgruppe, der blandt andet tæller Fredericia Teater, Business Fredericia og Fredericia Kommune, skal føre planerne ud i livet. Det glæder en af idémændene bag projektet, medlem af Uddannelsesudvalget, Nicolaj Wyke.

”Jeg er rigtig glad for, at vi er kommet et skridt videre med at realisere planerne om et teknologiværksted, så vi gør det lettere for studerende og iværksættere at omsætte gode idéer til konkrete produkter og i sidste ende til virksomheder. Vi afholdt en workshop i april, hvor der var stor opbakning og interesse for planerne, og nu skal de omsættes til virkelighed”, siger Nicolaj Wyke i en pressemeddelelse fra Fredericia Kommune.

Uddannelsesudvalget inviterede i april relevante samarbejdspartnere, iværksættere, frivillige, studerende, uddannelsesinstitutioner og Business Fredericia til en workshop om det nye værksted. Der var en stor opbakning til projektet, og mange gode lokale kræfter, der gerne ville bidrage. En af hovedkonklusionerne var, at et teknologiværksted ikke kan stå alene, men skal kombineres med et kreativt miljø hvor iværksættere, virksomheder, foreninger, studerende på diverse uddannelser, samt skoler og uddannelsesinstitutioner kan mødes og inspirere hinanden.

”Iværksætteri står højt på vores dagsorden i Uddannelsesudvalget, hvor vi sammen med Business Fredericia arbejder for at skabe en iværksætterkultur og dermed en bred vifte af tilbud til iværksættere. Vi har samlet rigtig mange aktører, som bakker op omkring projektet, og jeg glæder mig over, at Business Fredericia nu lægger nogle af deres iværksætteraktiviteter sammen med teknologiværkstedet, så vi dermed kan give et helt nyt tilbud til vores iværksættere, særligt de unge iværksættere”, siger formand for Uddannelsesudvalget Pernelle Jensen.

Hos Business Fredericia ser man også frem til at koble erhvervsorganisationens eksisterende indsats for at fremme iværksætteri i Fredericia med planerne om et teknologiværksted. Her er man vant til at hjælpe håbefulde iværksættere med alt fra forretningsplaner til jura.

”Rigtig mange går rundt med drømmen om at starte deres egen virksomhed. Vores rolle er at støtte og vejlede dem i den proces, så de kan holde fokus på at udvikle deres forretningside. Det er en rigtig god ide at have et teknologiværksted samme sted, som man kan få hjælp til budgettet eller en godt råd til markedsføring. Et teknologiværksted er kun med til at underbygge og styrke iværksætterkulturen i Fredericia”, siger erhvervskonsulent Stephen Bihl fra Business Fredericia.

Projektgruppen får blandt andet ansvar for at udvikle en projektplan, afdække behov for maskiner, udarbejde budget og løbende udvikle iværksættermiljøet. Der findes teknologiværksteder flere steder i Danmark. De har typisk en række højteknologiske maskiner, som 3D-printere, computerstyrede fræsemaskiner, laserskærere og andre værktøjer, der kan bruges til at producere prototyper af produkter. Det gør det muligt at teste ideer hurtigt og udvikle fysiske produkter.

De første dele af iværksættermiljøet på den tidligere kaserne forventes klar i løbet af efteråret.