Traditionen tro har Fredericianerne nydt det årlige Heste og Kræmmermarked i Madsby, men fredag aften måtte politiet pludselig rykke ud, da medlemmer fra grupperingen Loyal to Familia var dukket op og skabte uro blandt de glade gæster.

Det har i længere tid været kendt, at banden har etableret sig i byen, ligesom det er sket i Aarhus, Odense og Aalborg. Men alligevel går det stille for sig i offentligheden, da folk er bange for at udtale sig på grund af truslen om repressailer fra banderne.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) blev i maj måned omringet af medlemmer fra Black Army, og har derfor været nød til få politibeskyttelse.

Flere Fredericianske politikere udtrykker stor bekymring over bandernes indtog i Danmark, og altså også i Fredericia, men få tør stå frem på nuværende tidspunkt.

Fra byrådet har Steen Wrist Ørts (S), familiefar, den kommentar at der skal fokuseres nu:

“Når vi ser de typer skal vi gå væk, og lade politiet gøre det de er bedst til. Men vi skal tale med vores børn og unge om at det ikke er et “fællesskab” de skal opsøge. Det er kriminelle grupperinger, de skal holde sig langt væk fra”, siger han til Fredericia Avisen.

Steen Wrist Ørts modtager stor opbakning på sin Facebook profil, hvor også andre byrådspolitikere og rigtig mange borgere deler hans holdning om at banderne er uønskede i Fredericia. Men Ørst udtaler sig ikke uden grund, da han især har børn og unge i tankerne. På pladsen ved Madsby færdedes mange børn og teenagere fredag aften for at hygge sig, og det har vakt uro i byrådspolitikeren at steder, hvor børn er kommet for at hygge sig, opsøges af bander, der allerede skyder løs i København i disse dage.

I dit opslag på Facebook, skriver du smut, afgang og find selv ud?

”Jeg er selv far til tre børn og jeg ønsker ikke, at mine børn skal vokse op i et samfund, hvor narkohandel, afpresning, vold og dummebøder er normen. Vi ønsker ingen bander i vores fællesskab i Fredericia. Derfor skal de smutte, ikke ud af landet, men ind i buret, hvis de ikke kan opføre sig ordentligt og behandle mennesker med respekt. Ingen skal føle sig intimideret. Det skaber utryghed, når folk med rygmærker af det ene eller andet navn, fiser rundt i offentlige rum, derfor glæder jeg mig over Politiets hurtige og effektive aktion, så jeg har kun ros til overs for Politiets indsats”.

Hvad skal en kommune som Fredericia gøre?

“Vi skal til stadighed sørge for, at der er attraktive tilbud til børn og unge. Vi skal styrke fællesskabet og sige fra. Vi skal betragte det som et tabu, at blive en del af det kriminelle miljø. Vi skal kort sagt vise vores børn, at det langt fra er okay og så skal vi have et stærkt koordineret samarbejde med myndighederne hele vejen rundt, så vi står stærkest”.

Steen Wrist Ørts er valgt for Socialdemokratiet, men håber at alle byens politikere og borgere, uanset parti, vil stå sammen om budskabet.