De seneste uger har Fyns Politi anholdt og sigtet 14 personer, der enten er medlemmer af Black Army eller har tætte relationer til gruppen. Ni af de anholdte sidder lige nu varetægtsfængslet og yderligere tre fremstilles torsdag i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.
Hårdt mod hårdt
-Vi sætter lige nu hårdt mod hårdt i forhold til banderne. Vi går efter at lægge hele deres forretningsområde ned uanset om det er handel med stoffer, afpresning, vold eller deres adgang til kostbare statussymboler. Derfor har vi gennem længere tid arbejdet i døgndrift med at efterforske området – og resultaterne taler næsten for sig selv – 14 anholdte her de seneste uger, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.
I går, onsdag den 5. april, blev først en banderelateret person anholdt i forbindelse med et groft overfald på en tankstation i Odense den 8. marts. I denne sag sidder i forvejen fire personer varetægtsfængslet – den ene er et højtstående medlem af Black Army.
Senere onsdag blev yderligere fire personer med tilknytning til Black Army anholdt for organiseret handel med narkotika, hvor salget er foregået via mobiltelefon og SMS. I forbindelse med denne sag har politiet et godt overblik over, hvem kunderne har været, og de kan godt forvente en kontakt fra politiet.
Tre af de anholdte vil i løbet af torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør.
Går efter statussymboler
Fyns Politi efterforsker i øjeblikket også uregelmæssigheder omkring leasingselskaber,der har gjort det muligt for bandemedlemmer at køre rundt i store, dyre biler. Allerede nu er har politiet hentet både registreringsattester og nøgler til flere biler.
-Det har længe været en torn i øjet på mange borgere at kunne se bandemedlemmer kører rundt i store og meget kostbare biler. Det arbejder vi målrettet på at sætte en stopper for – også så de unge, der måske lader sig lokke ind i bandemiljøet opdager, at det miljø faktisk ikke er så lukrativt – det er et dybt kriminelt miljø, hvor politiet kommer efter dem og sætter bag tremmer, når de begår noget ulovligt, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.
Inddragelse af kommuner
Bekæmpelsen af bander og den aktuelle situation blev drøftet med de fynske kommuner på Kredsrådets møde tirsdag.Kommunerne og politiet talte om mulighederne for et endnu tættere samarbejde om forebyggelse af bander, når Folketinget har vedtaget den kommende lovgivningen, der skal udmønte den nye bandepakke.
-Vi har et godt samarbejde, men ser frem til at kunne tage de nye muligheder bandepakken indeholder i brug, når lovgivningen er på plads, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.
Aktuelt har Odense Kommune og Fyns Politi sat fokus på bandebekæmpelsen i projekt ’Odense står sammen mod banderne’ i forbindelse med en række sager om afpresning, og hvor opfordringer til borgerne er at de skal gå til politiet, hvis de bliver afpresset, intimideret, truet eller lignende adfærd.
Ros til dyreredder
-Vi vil ikke acceptere lømmeladfærd. Alle borgerne skal kunne færdes overalt i vores politikreds – det gælder selvfølgelig også i Vollsmose, hvor vi i går, onsdag, havde en hændelse, hvor en kvindelig dyreredder har forklaret, at hun blev passet op af en flok unge og udsat for vold. Hun gjorde det eneste rigtige – nemlig at hun meldte det til politiet. Det vil jeg gerne rose hende for, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.
Kvinden havde tirsdag – altså dagen forinden – mødt nogle fra gruppen i en bil et andet sted i Odense, hvor de kørte over for rødt. Det rystede hun på hovedet over, hvilket fik de unge i bilen til at gøre pistol-tegn og kører hånden hen over struben. De mødte tilfældigt hinanden dagen efter, hvor kvinden skulle hente en kat i Egeparken i Vollsmose. Hun blev passet op og de unge hev blandt andet fordøren til hendes bil op og rev hende i håret. Kvinden havde taget billeder af de unge i bilen om tirsdagen, og politiet ved derfor, hvem disse personer er. Der er ikke tale om bandemedlemmer. Politiet efterforsker sagen og vil i løbet af torsdagen afhøre de implicerede personer.
Øget tryghedsindsats
Fyns Politi vil i de kommende måneder markant øge de tryghedsskabende indsatser i Vollsmose.
-Vi kan konstatere i det seneste Tryghedsindeks, at det øger utrygheden, når borgere og gæster i området oplever mange stimle sammen, eller når der bliver kørt vildt på knallerter på stierne i området. Vi ved, at den uhensigtsmæssige adfærd fra visse grupperinger tager til med forårets komme, og derfor øger vi nu indsatsen for at sætte en stoppe for det, så alle kan færdes trygt i Vollsmose, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.