De fire kommuner, der samarbejder om Elbokøkkenet, er meget optagede af at forbedre kvaliteten og borgernes oplevelse af den mad, som de modtager. Derfor lavede Elbokøkkenet i starten af året en stikprøvekontrol hos deres brugere i Fredericia, Middelfart, Kolding og Haderslev Kommuner, og tilfredsheden med maden og leverancen er høj.

”Det er vigtig for os, at vores borgere får en god madoplevelse, og derfor lægger vi stor vægt på at lytte til brugerne. Så selvom vi allerede gør det godt, så kan stikprøvekontrollen give os et godt indblik i, hvad vi kan gøre bedre”, siger formanden for Elbokøkkenet, Nicoline Damkjær.

Brugerne af Elbokøkkenet, som deltog i stikprøvekontrollen, synes, at maden ser appetitlig ud og smager godt. De synes også, at der er en god variation i retterne. Især forretter og desserter var der stor tilfredshed med.

Stikprøvekontrollen viste også, at der kunne være et behov for at ændre portionsstørrelserne for nogle af kunderne. Lidt over 20% af de spurgte synes, at portionerne er for store.

”Holder man det tal sammen med, at næsten 38% af brugerne i stikprøvekontrollen gemmer rester til næste dag, vil det være en god idé at kigge nærmere på portionsstørrelserne”, siger Nicoline Damkjær.

Brugerne, som er blevet spurgt, er også meget glade for servicen fra Elbokøkkenet. Personalet er gode til at kommunikere med de ældre borgere, og de bliver rost for at være meget fleksible og løsningsorienterede.

Chaufførerne, som leverer maden fra Elbokøkkenet får også mange roser med på vejen. De er dygtige og hjælper gerne de ældre med at sætte maden i køleskabet og udfylde madsedler.

I stikprøvekontrollen svarer de fleste også, at de nyder at spise deres varme mad på en tallerken. Dem, der ikke anretter deres mad på en tallerken, er primært er mænd. Det kan skyldes, at de er enlige mænd fra en generation, der ikke er så vant til at færdes i et køkken og anrette mad.

Det kom dog som noget af en overraskelsen, at der kun lidt over 30 % i stikprøvekontrollen, der havde en computer, Ipad eller smartphone – og kun 5% havde været på Elbokøkkenets hjemmeside.

”Selvom der ikke er så mange, der har en computer, en Ipad eller en smartphone, så vil den næste generation af ældre være vandt til at bruge en eller anden form for kommunikation via internettet. Derfor skal vi sørge for fremadrettet at være opdateret med hensyn til teknologi, der kan være ressourcebesparende – som f.eks. elektroniske madplaner, online bestilling fra web/app og lignende”, siger Nicoline Damkjær.

Fakta

  • Elbo-køkkenet er et samarbejde mellem Middelfart, Kolding, Haderslev og Fredericia Kommuner.
  • 780 hjemmeboende borgere i de fire kommuner får deres mad fra Elbokøkkenet.
  • Elbokøkkenet laver 10.000 hovedretter og 4.300 biretter(forretter og desserter) hver uge.