At få tatoveringer og adgang til at gå på diskotek var formålet, da en 15-årig pige fra Horsens i starten af 2015 ændrede fødselsdatoen i nogle af sine jævnaldrende venner og veninders pas.

Den dengang 15-årige pige var blevet spurgt, om hun ville ændre fødselsdatoen i passene, så vennerne og veninderne kunne fremstå ældre og dermed få mulighed for at få lavet tatoveringer og komme ind på diskotekerne i nattelivet.

De unge tog billeder af deres pas og sendte dem til den 15-årige pige via Facebook. Den 15-årige pige redigerede herefter i fødselsdatoen på billederne af passene, sådan at de unge fremstod ældre.

Sagen blev opklaret på baggrund af et anonymt tip i slutningen i 2015, som førte til, at politiet foretog en ransagning på den 15-åriges adresse. Her fandt man flere billeder af pas på hendes computer. Den 15-årige pige samt de jævnaldrende venner og veninder blev sigtet i sagen.

”Sagerne mod vennerne og veninderne blev dog opgivet, da de holdt fast i, at de havde opgivet deres ’onde’ hensigt og aldrig havde gjort brug af dokumenterne. Da det ikke kunne bevises, at de faktisk havde gjort brug af dokumenterne, blev påtalen mod dem frafaldet,” fortæller Bjørn Dahl Larsen, der er anklagerfuldmægtig i Sydøstjyllands Politi.

Sagen mod den 15-årige blev gennemført som en tilståelsessag ved Retten i Horsens onsdag den 10. maj, hvor den 15-årige blev dømt for medvirken til forsøg på dokumentfalsk.

”Retten lagde vægt på, at pigen måtte finde det overvejende sandsynligt, at vennerne og veninderne ville have brugt dokumenterne. Men da de aldrig gjorde brug af passene, blev hun altså kun dømt for forsøg på dokumentfalsk,” siger Bjørn Dahl Larsen.

Den 15-årige pige blev idømt 14 dages fængsel, der blev gjort betinget. Der blev i formildende retning lagt vægt på pigens alder, sagens alder, samt på at forfalskningerne havde et amatøragtigt præg. Der blev i skærpende retning lagt vægt på antallet af forfalskede kopier af pas.