1 procent af befolkningen er mest vellønnet. Det vil sige, det er borgere, der tjener mere end 1,2 millioner kroner om året i indtægt.
Fredericia ligger i den tabel som kommune nummer 53 med 0,64 procent ud af 100 skatteborgere efter blandt andet Middelfart med 0,94 procent og Vejle/ Kolding med hver en andel på 0,92 procent.

Alle kommuner står i øjeblikket med lange ønskesedler om boliger ved vandet, skabelse af videns arbejdspladser og især gode skatteborgere, der kan finansiere byrådenes hede ønsker om velstand i lige netop deres kommune.
Fredericia Kommune er ingen undtagelse.

Snart kan byens borgere sammen med deres spade få lov til, at tage et spadestik til en kanal. Naturligvis først efter borgmesteren og andre ”berømtheder”, har taget det første. Når kanalen er færdig vil der blive opført alment nyttigt socialt boligbyggeri som det første på Fredericia C. Ingen tvivl om, at det bliver en succes, for til de boliger vil der kunne hentes tilskud i form af boligsikring eller boligydelse, dog ikke hvis du tilhører den ene procent.
Derfor er jagten gået ind i landets 98 kommuner på lige netop den ene procent.
MEN hvad går den ene procent så efter, hvis de da vil flytte.
Det har CEPOS et notat om.

citat
”Det er signifikant (statistisk påviselig) negativ sammenhæng mellem den kommunale skatteprocent og andelen af indbyggere i top 1 procent. Skattens effekt påvirker effekten af tilflytning.”

Toppen i top 1 procent har alle en lav kommuneskat.

Her ligger Fredericia Kommune til gengæld højt. Skatteprocenten i Fredericia er på 25,5 procent og med en dækningsafgift på 8,7 promille. Top 1 procent kommunerne har skatte procenter mellem 22,5 og 23, 2.
Så det er næppe alment nyttige boliger og en kanal der tiltrækker, der er helt andre ting.

Notatet peger endvidere på, at
Citat
”Set fra et samfundsøkonomisk perspektiv kan det være en god idé med lavere kommuneskat. Det øger arbejdsudbuddet, beskæftigelsen og velstanden – læs eventuelt selv mere.”

Kommunen har iværksat en kanal på Fredericia C med jordsalg gennem ADP og en besparelse på 80 til 100 millioner ligger kun et par måneder væk. Skatteprocenten er et redskab.

Spørgsmålet er bare, om byrådet har råd til at lade være med at sænke skatten eller om de forhøjer den og dermed sikre Fredericia en lavere placering i forhold til de eftertragtende 1 procent borgere.

Det vil budgetforhandlingerne snart vise.

*Kilde CEPOS den 1. juli 2014. Top 1 procent fordelt på landets kommuner – Gentofte topper

Inger Nielsen
Brovadvej 46
7000 Fredericia